1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как луксозен комплекс се превърна в капан на смъртта заради земетресението в Турция

Как луксозен комплекс се превърна в капан на смъртта заради земетресението в Турция

"Райското кътче", което се превърна в купчина развалини, постави въпроса за качеството на строителството в съседката ни

Всички високопоставени гости се събраха в горещ летен ден през 2011 г. за церемония по първата копка за изграждането на „райско кътче“. От стара маслинова горичка се издигна модерен, луксозен апартаментен комплекс, който помогна покрайнините на древна Антакия да се превърнат в блестящ метрополис, пише Financial Times.

Там, за да вдигнат тост за проекта, бяха тогавашният министър на правосъдието на Турция, губернаторът на местната провинция Хатай, кметът на града, началникът на полицията. Един от предприемачите се похвали с визията си за „нещо различно“, сграда, която поставя еталон за луксозен живот и качествено строителство в тази част на Южна Турция.

И все пак 12 години по-късно Rönesans Rezidans, огромна сграда с 249 апартамента и плувен басейн, се срути в купчина развалини.

Неговият масивен, счупен скелет се превърна в известен символ на некачествен строеж, когато силно земетресение удари Южна Турция и Северна Сирия малко преди зазоряване на 6 февруари. Стотици жители бяха изгубени в руините му. Rönesans - преведено като "Ренесанс" и обявено за символ на стремеж, се превърна в символ на гниенето на строителната система на Турция.

Ще е необходима подробна съдебна експертиза, за да се установи точно каква слабост е накарала 12-етажната конструкция да се срути настрани. Но четирима строителни и земетръсни инженери, които прегледаха наличните доказателства, събрани от Financial Times - включително архитектурни планове, строителни снимки и изображения на срутването, посочиха, че обяснението се крие в неговия основен дизайн и конструкция.

Подобни оценки са само началото на национална равносметка за Турция. В цялата зона на земетресението жертвите са десетки хиляди. Част от тях бяха смазани в модерни апартаменти на по-малко от 20 години - построени съгласно правилник, който трябваше да ги остави изправени дори след най-голямото земетресение в Турция от един век.

Комплексът Rönesans беше съсредоточен около три 12-етажни, свързани помежду си блока, към които имаше плувен басейн, магазини, фитнес зала и други удобства, присъщи на 5-звезден хотел. 

Сред жителите на комплекса беше Кристиан Ацу, 31-годишен футболист от Гана, който направи името си, играейки за клуба от английската Висша лига Нюкасъл Юнайтед, преди да подпише с турския Хатайспор през септември.

Ацу вкара победния гол в 97-ата минута в нощта преди земетресението; 12 дни по-късно тялото му е извадено от развалините. Сред загиналите са още национал по хандбал, банкер, психиатър, адвокат, полицай, зъболекар и десетки деца. Един човек, който е виждал списъци на жителите на Rönesans, изчислява, че най-малко 750 души са били убити, когато сградата се срути.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии