1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Турските инвестиции в България надхвърлят 1 млрд. евро

БГ Бизнес

Над 2 200 турски фирми са избрали България

Директните турски инвестиции в България надхвърлят един милиард евро. Над 2 200 турски фирми са избрали България за предпочитано място за правене на бизнес, като те са едни от най-големите работодатели у нас. Това заяви служебният министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при връчването на сертификат за инвестиция клас „А“ на г-н Хасан Шабанов и г-н Нурал Хюсеин, прокуристи на „Пашабахче България“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на министерството, пише БТА.

Издаденият сертификат е за инвестиционния проект „Автоматизация и иновация на съществуващо предприятие“, който ще се реализира в град Търговище. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 28,5 млн. лв. Сертификатът е издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. 

Проектът в Търговище на един от най-големите производители на домакинско стъкло „Пашабахче България“ ЕАД предвижда въвеждане на иновативни процеси в съществуващото предприятие в града. Планираната модернизация ще доведе до увеличаване на капацитета на предприятието, разрастване на продуктовата гама и по-бърза проверка на готовите изделия от стъкло, като така ще се постигат по-високи производствени цели. Планира се да бъдат изградени соларни панели, които да се ползват за захранване на собствени нужди. Като насърчителна мярка по проекта компанията ще получи подпомагане за изграждане на елементи на техническата инфраструктура.

По думите на министър Пулев, Република Турция е сред петте ключови външнотърговски партньори на България на база износ и сред първите три на база внос. Почти половината от турските инвестиции у нас са получили подкрепа през Българската агенция за инвестиции, а стокообменът за 2022 г. с Турция е над седем милиарда евро. 

В края на януари служебният министър Александър Пулев посети две от най-големите индустриални зони в Истанбул. Тогава бяха подписани два меморандума за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции. Имаме силната амбиция и мотивация стокообменът с Турция да се увеличи от 7 млрд. евро на 10 млрд. евро, заяви Пулев пред представители на турски компании.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5