1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Как Кипър посреща Великден?

Свят

Вижте интересните обичаи на красивия остров

С наближаването на един от най-светлите празници - Великден, се отправяме на обиколка около света, за да видим как хората празнуват Възкресение Христово. На много места са възникнали множество интересни и дори странни обичаи като традиционното пускане на хвърчила на Бермудите, паленето на огньове в Кипър и буквалното разпъване на хора на кръст във Филипините. Днес ще разгледаме по отблизо традициите на Кипър, островът на Афродита.

Великден в Кипър е едно от най-големите религиозни събития в Гръцката православна църква и се празнува от всяко семейство на Острова.

Страстната седмица

На Велика сряда семействата в цял Кипър се събират, и започват приготовления на печивото „флауна“. Това е традиционно за остров Кипър печиво, което има сладко-солен вкус и напомня за нашите козунаци. По време на страстната седмица има литургии, които се провеждат сутрин и вечер, известни като „Агапи“, където се чете евангелието, за да се отбележи възнесението на Иисус. Евангелието често се чете на различни езици.

Снимка: cyprusalive
Великденски огньове

Боядисването на яйца е неразделна част от великденските традиции както при нас, така и в Кипър.  Но има нещо, което отличава кипърците от всички други празненства в православния свят, а именно паленето на огньове. Те имат обичая да палят огромни огньове в дворовете на училища или църкви.

Кварталите се съревновават помежду си, чий огън е по-голям като тези празненства често приключват с обаждания до пожарната. И все пак, в този обичай има и по-дълбок смисъл. В някои места се практикува изгарянето на кукла, изобразяваща Юда – символ на предателството.

Традиционни игри

Ако планувате да пътувате до Кипър за Великден, трябва да знаете, че на този ден не работи нито един ресторант или магазин. Всички са събрани или в най-близката църква, или празнуват заедно със семействата си. Хора от всички възрасти се събират на площада, в двора на църквата или в двора на училището, за да играят традиционни Великденски игри. Много от тези игри имат древногръцки или византийски произход.

Някои от по-известните оцелели от древността игри са „дицимин“. Това е състезание по вдигане на тежести. „Зизирос“ или още така наречената „Цикада“, „Аписен о камилос“ Прескочи камилата, „Лигрин“ (игра с пръчки, далечно наподобяваща голф), „сакулодромис“ (бягане в чувал), „скатулика“, „шини“ (теглене на въже) и „фарацис“.

Тези игри са елемент, вписан в Националния регистър на нематериалното културно наследство на Кипър.

Ако искате да се потопите изцяло в празника, трябва да посетите малките селца, където техните традиции никога не са се променяли през годините. Ще има цветя, храна и много усмихнати лица. Кипърците ще ви посрещнат с отворени обятия и дори може да ви поканят на трапезата си.

Айлин Дрикова, стажант-репортер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии