1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Централната банка на Израел: Открихме злоупотреба с кредитните карти на жертвите

Централната банка на Израел: Открихме злоупотреба с кредитните карти на жертвите

Банката съобщи, че е създала специален екип в отдела за банков надзор

Централната банка и фирмите за кредитни карти в Израел следят ситуацията от началото на войната и действат бързо, за да замразят карти и банкови сметки на загиналите, съобщава Times of Israel.

Според финансовите институции терористите от „Хамас“ са откраднали кредитни карти от израелски жертви, за да правят различни покупки.

Снимка: Reuters
„Поради ситуацията със сигурността видяхме случаи, при които се злоупотребява с кредитни карти и информация за банкови сметки“, се казва в изявление на Централната банка на Израел (Bank of Israel). „Тези ситуации се разглеждат от професионалисти в банката.“

Снимка: EPA

Според информацията в израелските медии кредитни карти са били откраднати от израелци, които са били брутално убити, както и от тези, които са взети за заложници от „Хамас“, и тези, които са избягали от домовете си.

Централната банка съобщи, че е създала специален екип в отдела за банков надзор, който да работи в сътрудничество с правителството и властите, за да се справи със случаите на кражба на кредитни карти. В случаите, когато е известно, че се използва сметката или кредитната карта на израелската жертва, членовете на семейството могат да се свържат с банката или компанията за кредитни карти, за да замразят дейността, каза централната банка.

След докладите най-голямата израелска компания за кредитни карти Isracard заяви, че тя, както и други компании за кредитни карти, наблюдават проблема от началото на офанзивата и работят в пълна координация с агенциите за сигурност, граждански организации и частни лица за блокиране на карти и замразяване на сметки, ако е необходимо.

„Трябва да се подчертае, че към този момент не е получен официален списък с изчезнали лица от държавата Израел и затова ние се базираме само на доклади от семейства, общности и упълномощени сили за сигурност“, каза Isracard.

Снимка: EPA

Централната банка призова онези, които се притесняват от злоупотреба с кредитни карти, да уведомят своите финансови институции, за да могат картите да бъдат замразени и да се предотврати достъпът до техните сметки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии