Популярен италиански ски курорт пустее заради липсата на сняг (ВИДЕО)

Популярен италиански ски курорт пустее заради липсата на сняг (ВИДЕО)

Тази година почти всички магазини и барове са затворени

Популярен ски курорт в Централна Италия не работи тази зима, а бизнесът и жителите му обвиняват климатичните промени за пролетните температури, които са оставили цели планини без сняг, съобщава Reuters.

Ски лифтовете са изключени, а оръдията за сняг лежат изоставени на тревата на планината Терминило, която се издига на 2217 метра височина в Апенините и обикновено е любима дестинация на скиорите от Рим.
Тази година почти всички магазини и барове са затворени, никой не идва да наеме екипировка или да си купи топла напитка по пътя към пистите. 

"Липсва една важна подробност за ски съоръженията - снегът", оплаква се Винченцо Регнини, президент на компанията, която управлява местния транспорт и ски лифтовете.

Не само че не е валял сняг, но високите температури дори са направили невъзможно производството на изкуствен сняг с помощта на оръдия, казва Регнини. 

"Превръщането на водата в сняг се нуждае от температура, поне близка до нула градуса. Миналата седмица беше 12 градуса", каза той.

Повишаването на температурите застрашава ски индустрията в целия свят, но Италия, с многобройните си сравнително ниско разположени курорти на Апенините и в Алпите, е особено силно засегната.

По данни на италианското екологично лоби Legambiente около 90% от пистите в Италия разчитат на изкуствен сняг, докато в Австрия този процент е 70%, в Швейцария - 50%, а във Франция - 39%.

Италия ще използва Зимните олимпийски игри в Милано-Кортина д'Ампецо през 2026 г., за да покаже най-известните си дестинации за зимни спортове, но с намаляването на снеговалежите все повече курорти обмислят алтернативни източници на приходи от туризъм. 

Около Терминило, което обикновено предлага повече от 9 км писти на по-малко от 100 км от Рим, местните жители се страхуват, че ски спортът и бизнесът, който той носи, ще останат спомен от миналото.

"Никога не сме имали такъв сезон, трудно е", казва местният жител Доменико Черза, докато Лола де Санктис, друг местен жител, решава да погледне от добрата страна.

"Чувстваме се като през юни... така че какво можем да направим? Да се наслаждаваме на слънцето", каза тя.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст