1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

"Ислямска държава" пое отговорност за бомбения атентат в афганистанска банка

"Ислямска държава" пое отговорност за бомбения атентат в афганистанска банка

Град Кандахар е духовен и политически център на ръководителите на Афганистан

Групировката „Ислямска държава“ пое отговорност за смъртоносен бомбен атентат, чиято цел са били хора, опитващи се да получат заплатите си в банка в Южен Афганистан. Бомбеният атентат в четвъртък в клон на New Kabul Bank в град Кандахар уби трима души и рани 12 други, предаде AP.

Всички жертви са се събрали там, за да получат месечните си заплати.

Абдул Матин Кани, говорител на талибанското вътрешно министерство, каза, че целта на нападението са били цивилни, а жертвите са местни хора. Разследването продължава.

Филиалът на групировката "Ислямска държава", основен съперник на талибаните, извърши атаки срещу училища, болници, джамии и шиитски райони в цял Афганистан.

В изявление, публикувано на нейната информационна агенция Aamaq, късно в четвъртък екстремистката групировка каза, че атентаторът самоубиец е взривил колана си с експлозив сред талибаните, събрани близо до банката, за да получат заплатите си.

Град Кандахар е духовен и политически център на ръководителите на Афганистан, тъй като върховният лидер на талибаните молла Хибатула Ахундзада е базиран там и неговите решения по важни въпроси се изпълняват от властите в Кабул.

Талибаните завзеха властта в Афганистан през 2021 г. по време на напускането на войските на САЩ и НАТО след 20 години присъствие в района. Въпреки първоначалните обещания за по-умерена позиция, талибаните постепенно наложиха отново сурово тълкуване на ислямския закон или шериата, както направиха по време на предишното си управление на Афганистан от 1996 до 2001 г., разяснява AP.

Във ВИДЕОТО можете да видите как местните приемат управлението на талибаните в Афганистан. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии