1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Това е първата голяма централна банка, която намали лихвения процент

Свят

Ходът на тази държава изненада пазарите

Швейцарската национална банка (SNB) намали лихвените проценти с 25 базисни пункта до 1,50%, изненадващ ход, който я направи първата голяма централна банка, която се отказа от по-строга парична политика, насочена към ограничаване на инфлацията.

Централната банка, с първото си лихвено решение, откакто дългогодишният управител Томас Джордан каза, че ще се оттегли през септември, също намали лихвения процент по безсрочните депозити до 1,50%.

Решението на SNB, да намали лихвените проценти за първи път от девет години насам, се появи е ден, когато централните банки в Европа, като централните банки на Великобритания и на Норвегия също обявиха последните си политически решения. Централната банка на Норвегия и тази на Великобритания за сега ще запазят големината на лихвите си.  

Ходът на SNB изненада пазарите, изпращайки швейцарския франк до осеммесечно дъно спрямо еврото, а доходността на швейцарските държавни облигации удари ново дъно, повишавайки акциите в Цюрих.

Повечето анализатори, анкетирани от Reuters, очакваха обикновено консервативната SNB да запази лихвените проценти на 1,75% и да изчака поне още три месеца, преди да ги преразгледа.

Основната причина за намаляването на лихвите е и падналата инфлация на Швейцария, която е под 2% от няколко месеца и според икономисти ще остане в този диапазон през следващите няколко години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии