1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Как един бизнесмен планира да изтегли айсберг от Антарктида до Саудитска Арабия

Как един бизнесмен планира да изтегли айсберг от Антарктида до Саудитска Арабия

В страната има само един проблем. Голям проблем – няма вода

 

Саудитска Арабия е една от най-богатите страни заради добива на изкопаеми горива, което привидно ще продължи още много години напред.

В страната има само един проблем. Голям проблем – няма вода. Уви, кубически тонове нефт се изливат от земната кора, но капчица вода струва повече от злато.

Снимка: Reuters

Принц Мохамед ал-Фейсал е изобретателят, който първи сериозно обмисля идеята за доставка на антарктически лед, но след това през 1970 г. започва да губи надежда, че тази идея ще бъде достатъчно ефективна по отношение на мащаба на проекта, който не може да осигури достатъчно вода за залесяване на гори.

Снимка: Reuters

През 2019 г. идеята отново се възроди, когато Абдула Алшехи, бизнесмен от Емирствата, обяви, че иска да изтегли айсберг от бреговете на Антарктида, за да попълни запасите с прясна вода.

„Това, което се случва в момента е, че много айсберги се отчупват от Антарктика“, каза Алшехи. „След това те плуват в океана и се топят, губейки милиарди галони прясна вода. Затова си помислихме защо да не ги използваме?"

Снимка: БГНЕС / EPA

Според скорошен доклад на National Geographic, „извисяващите се ледници“ на западна Антарктида „се разпадат и топят, скоростта се ускорява през десетилетията и застрашава стабилността на цялата ледена покривка“. Също така се съобщава, че Гренландия губи ледената си покривка с тревожна скорост. След като горещата вълна в Европа достигна Арктика, 11 милиарда тона повърхностен лед на Гренландия са изгубени в морето при най-голямото топене през лятото.

Надеждата на Алшехи е, че неизбежната загуба на един регион ще бъде печалба за друг. Пилотни проекти, струващи между 60 млн. долара и 80 млн. долара, включващ изтеглянето на антарктически айсберг с дължина 1 км и ширина 500 метра, скоро ще стартира, завършвайки или в Пърт, Австралия, или в Кейптаун, Южна Африка.

Снимка: EPA

Той добави, че ще отнеме около девет месеца, докато айсбергът достигне брега на Фуджейра в Обединените арабски емирства.

„Имаме само кратък прозорец за работа по проекта между ноември и март“, каза той. „Това ще позволи повече дневна светлина и по-спокойно море, в което можем да работим безопасно. През останалата част от годината морето и времето са твърде сурови за това в южното полукълбо."

Снимка: Reuters

Замръзналият гигант ще бъде дълъг 2 км, широк 500 метра и дълбок 200 метра и ще струва до 200 долара млн. за транспорт, по предварителни изчисления.

Голямото предизвикателство за недостига на вода е нарастващото население в странта, което принц Моксамед планира да стане 100 милиона души до 2040 г. Столицата Пиемонт консумира 1,6 млн. кубически метра вода на ден, а според местните оценки до края на това десетилетие тази цифра ще нарасне до 6 млн. кубически метра.

Амбицията населението на страната да нарасне, е придружена с нуждата от повече вода. Според историци, които следят водоснабдяването в столицата, до 2060 г. ще се стигне до конфликт между нуждите от вода и амбициите за въглероден неутралитет в света. A Cayдитска Apaбия нe e изoлapaнa oт ĸлимaтичeнитe пpoмeни и тe мoгaт дa ce пpeвъpнaт в тoлĸoвa гoлям пpoблeм зa нaциoнaлнaтa cигурнocт, ĸaĸтo и нeдостига нa вoдa.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии