Х, преди Twitter, е изправена пред 2200 арбитражни дела и такси за над 3 милиона долара

Свят

След като Илон Мъск пое компанията, намали броя на служителите и направи други радикални промени

X, социалната мрежа, известна преди като Twitter, е изправена пред 2200 арбитражни дела, които бивши служители са завели, след като Илон Мъск пое компанията, намали броя на служителите и направи други радикални промени, съобщава CNBC. Само таксите за завеждане на този брой дела могат да достигнат 3,5 млн. долара. 

Данните за арбитражните дела бяха разкрити в нова документация, публикувана в като част от иск в окръжен съд в Делауеър. 

Уудфийлд, бивш старши щатен мрежов инженер, който е работил в офиса на Twitter в Сиатъл, твърди в иска си, че Twitter на Мъск (сега известен като X) е обещал, но не е изплатил обезщетението му за напускане, а по-късно е забавил алтернативното решаване на спорове, като не е платил необходимите такси, необходими за продължаване на процедурата в арбитражната система JAMS. 

Според уебсайта на JAMS "за дела, заведени от две страни, таксата за подаване на документи е 2000 долара" и "за дела, основани на клауза или споразумение, което се изисква като условие за наемане на работа, служителят е длъжен да плати само 400 долара".

Тъй като JAMS решава, че тази основна такса се прилага повсеместно за 2200 арбитражни дела на X, това би възлизало на около 3,5 млн. долара, като е възможно да последват и други такси.

Адвокатите на компанията твърдят, че тя не е задължавала служителите си да решават каквито и да било въпроси в арбитраж, така че не би трябвало да е натоварена с по-голямата част от таксите за подаване на документи.

Междувременно Уудфийлд и други служители в подобна ситуация се опитват да излязат от арбитража и да придвижат делата си до съдебен процес. 

Много големи корпорации изискват от работниците да подпишат арбитражно споразумение при постъпване на работа. Това означава, че за да говорят свободно в съда, където изказванията им могат да станат част от публичния регистър, работниците първо трябва да получат освобождаване от съдия.

Делото на Уудфийлд срещу X Corp. на Мъск прилича на друг предложен колективен иск, подаден във федералния съд на Сан Франциско.

По това дело в Северния окръг на Калифорния бивши служители на Twitter от времето на Мъск твърдят, че компанията е забавила поне 891 арбитражни дела, като не е платила необходимите такси за подаване на документи, след като е принудила служителите да се съгласят да решат споровете си в арбитраж в замяна на обезщетение.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст