"За да разбере истинската природа на вселената": Илон Мъск стартира нова компания

Свят

Целта на Мъск е да позиционира xAI като конкурент на компаниите OpenAI, Google и Anthropic

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX и собственик на Twitter, обяви дебюта на нова компания за изкуствен интелект, xAI, с цел „да разбере истинската природа на Вселената“, съобщава CNBC.

Според уебсайта на компанията, Мъск и неговият екип се очаква да споделят повече информация в чат на живо в Twitter.

Членовете на екипа, който стои зад xAI са работили по проекти, свързани с  AlphaCode на DeepMind и GPT-3.5 и GPT-4 чатботове на OpenAI. Изглежда, че целта на Мъск е да позиционира xAI като конкурент на компаниите OpenAI, Google и Anthropic, които стоят зад водещи чатботове като ChatGPT, Bard и Claude.

Новината за стартъпа беше съобщена от Financial Times през април, заедно с информацията, че Мъск е осигурил хиляди GPU процесори от Nvidia
за да захранва потенциален голям езиков модел.

Тогава Мъск сподели подробности за плановете си за нов AI инструмент, наречен „TruthGPT“, по време на интервю за Fox News Channel, добавяйки, че се страхува, че съществуващите AI компании дават приоритет на системи, които са „политически коректни“.

Един от съветниците на стартъпа ще бъде Дан Хендрикс, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на AI, базирана в Сан Франциско. Това е организация с нестопанска цел, която публикува писмо през май, подписано от технологични лидери, в което се твърди, че „намаляването на риска от изчезване от AI трябва да бъде приоритет, наред с други рискове от глобален мащаб като пандемии и ядрена война.“

Според Грег Янг, съосновател на xAI, стартъпът ще се задълбочи в „математиката на дълбокото обучение“, аспект на AI, и „ще пренесе AI към следващото ниво.”

На уебсайта на xAI компанията отбелязва отделянето си от X Corp., добавяйки, че „ще работи в тясно сътрудничество с Twitter, Tesla и други компании.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст