1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Германия няма да строи повече атомни електроцентрали, заяви Шолц

Един такъв проект се строи 15 години. Колко струва строежът на атомна централа?

Германският канцлер Олаф Шолц изключи категорично възможността страната му да строи отново атомни електроцентрали въпреки призивите на депутати за промяна на политиката по този въпрос, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

  • Защо Германия не иска атомна енергия?
  • Какво мисли опозицията за спирането на атомните централи?
  • Колко струва строежът на една атомна централа?
Снимка: iStock

Хората, които искат нови централи, забравят, че една един такъв проект се строи 15 години и струва между 15 и 20 млрд. евро.

Това означава, че те ще бъдат завършени „към края на 30-те години, при цена на електроенергията от тях, която ще бъде два или три пъти по-скъпа от тази от възобновяемите мощности, каквито дотогава ще сме изградили повсеместно“, каза Шолц на предизборна проява на партията си в столицата на провинция Бавария Мюнхен.

На 8 октомври баварските избиратели ще отидат до урните, за да изберат ново регионално правителство.

Цената на електричеството в Германия се покачи значително, развой, до който се стигна след началото на руската инвазия в Украйна миналата година, когато Берлин побърза да потърси алтернатива на евтините руски енергоносители, отбелязва ДПА. Москва намали доставките на газ, което накара правителствата в цяла Европа да се съревновават за нови източници на енергия.

Опозиционният Християндемократически съюз, крайнодясната „Алтернатива за Германия“ и либералната Свободна демократическа партия, която е част от управляващата коалиция, призоваха да бъдат построени нови ядрени мощности.

Депутати предложиха старите ядрени реактори да продължат да работят, въпреки че по-рано тази година Германия прекрати производството на ядрена енергия и затвори и последните си реактори. Баварският премиер Маркус Зьодер обяви, че желае да изгради нов реактор в Бавария за изследване на ядрения синтез.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии