1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Външнен институт прави експертиза на новия тип ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

БГ Бизнес

"Практика е при подобни големи проекти да има и външна експертиза", казха от АЯР за businessnovinite.bg

Френският Институт за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) и Чешко-украински консорциум ще предоставят външна експертиза на избрани отчети от анализа на безопасността за лицензиране на ново ядрено гориво RWFA, произведено от Уестингхаус, за блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). 

"Практика е при подобни големи проекти да има и външна експертиза. Не е нещо необичайно", казха от АЯР за businessnovinite.bg

IRSN ще извърши експертиза на общо 20 отчета, които обхващат анализи на безопасността, свързани с целия жизнен цикъл на горивото, а именно: механичен, хидравличен и термо-механичен проект на ядреното гориво RWFA; анализ на поведението на горивото при възникване на аварии; ядрена безопасност при транспортно-технологични операции и при съхранение на ядреното гориво.

Чешко-украинският консорциум ще предостави експертиза на отчета за съвместимостта на новото ядрено гориво със системата за вътрешнореакторен контрол на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Резултатите от експертизите ще се използват от Агенцията за ядрено регулиране в процеса на взeмане на регулаторно решение за лицензиране на новия тип ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“.

Институтът за ядрена безопасност и радиационна защита (IRSN) е държавна френска експертна организация, отговорна за оценката и изследването на ядрени и радиационни рискове, както и за предоставяне на техническа експертиза в областта на ядрената безопасност, радиационната защита и мониторинга на околната среда.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии