1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Газът в Европа поевтинява с 10%

Свят

Европейските газохранилища са до голяма степен запълнени

Газът в Европа поевтинява с около 10% под 60 евро за мегаватчас в началото на търговията в понеделник. Причината до голяма степен е високата за този период на годината запълняемост на газохранилищата на стария континент и въпреки завърналата се през последни дни зима.

Февруарските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняват към 11.30 часа българско време с 10,8% до 58,80 евро за мегаватчас, отправяйки отново поглед към 16-месеченото дъно около 51,40 евро/MWh от 17-и януари.

В рамките на месец януари газът в Европа поевтинява с над 20%.

Студеното време през последни дни увеличи потреблението на газ за отопление, но високите нива на съхранение и силните доставки на втечнен природен газ помагат за поддържане на цените на нива около 60 евро за мегаватчас.

Пазарът може да се успокои допълнително през следващите дни, като температурите в Северозападна Европа започват леко да се повишават, като се очаква по-топлото време да продължи до първата седмица на февруари, според прогнозата Maxar Technologies Inc.

Силните потоци на втечнен природен газ и стабилните складови запаси дават увереност, че Европа ще завърши тази зима без енергиен недостиг. Това помага да се противодейства на по-ниските потоци по тръбопроводите от Русия и свързаните с поддръжка ограничения на доставките от Норвегия.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии