1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Започва разширяването на газохранилището "Чирен"

БГ Бизнес

Новата част ще бъде завършена до две години

На официална церемония бе подписан договор за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище в Чирен.

Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева от консорциума, спечелил поръчката за изграждане на нова компресорна и измервателна станция в ПГХ "Чирен" - "Тех Енерджи Експанжън".

Договорът е на стойност от 297,777 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години. Този ангажимент е поет от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и от изпълнителния директор на "Главболгарстрой" Калин Пешов, който ръководи една от водещите компании в обединението, спечелило обществената поръчка.

По време на церемонията присъстваха и бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента е президент на международния консултативен съвет към "Главболгарстрой", и Еди Роует от фирмата, която ще достави оборудването за компресорната станция -Solar Turbines, също влизаща в консорциума. Друг доставчик на оборудване ще бъде американската Honeywell.

Цялостният проект за разширяване на ПГХ "Чирен" включва изграждането на посоченото по-горе оборудване, което бе обект на една от трите обществени поръчки, проведени за осъществяване на намерението капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м в момента, на 1 млрд. куб м в рамките на следващите около две години. Други две обществени поръчки предвиждат изграждането на нови 13 сондажа, както и тръбопровод до близкото село Бутан.

Проектът за разширяване на ПГХ Чирен" стартира през 2009 г. в контекста на кризата със спрените руски газови доставки заради търговски спор с Украйна. През 2015 г. започват реалните действия по проекта с подписване на договори за извършване на сеизмични проучвания както на територията на ПГХ "Чирен", така и на над 20 000 поземлени имота в близост до бившето находище, превърнало се преди повече от 40 години в единственото ни газово хранилище.

Предвижда се след края на проекта, освен да има по-голям капацитет, да се повиши и възможността за добив и нагнетяване на природен газ от настоящите 3-4 млн. куб. м на ден до около 8-10 млн. куб. м на ден. Освен това ще бъде възможно чрез новите компресори в Чирен да бъде нагнетяван и изпомпван природен газ целогодишно, а не както е сега на сезони - добивен и нагнетателен.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии