1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Обществен гняв: Гърция налага солидни глоби на компании заради повишаването на цените

Свят

Традиционното гръцко сирене фета се продава на цена, която е с 36% по-висока от тази в Берлин

Гръцкото консервативно правителство наложи глоба в размер на 2 млн. евро на две мултинационални компании за несправедливи и прекомерни маржове на печалба, тъй като общественият гняв от повишаването на цените на основни стоки нараства и оказва силно политическо въздействие върху управляващата партия "Нова демокрация" (ЕНП), съобщава Euractiv. 

След извършени проверки правителството в Атина реши да наложи глоба от 1 млн. евро на Procter & Gamble Greece Limited и Elais Unilever Hellas SA.

Министърът на развитието на Гърция Константинос Скрекас коментира: "Никой не е над закона".

"Справянето с инфлацията, и особено с инфлацията на алчността, е преди всичко въпрос на социална отговорност, но също така и на гарантиране на сплотеността на обществото. Проверките ще продължат, а глобите ще бъдат издавани без колебание", отбеляза той.

Компаниите оспорват методологията, използвана за изчисляване на глобата, като твърдят, че не са взети предвид ключови параметри на функционирането на пазара на дребно и счетоводните стандарти.

Местната преса съобщи, че гръцките власти в момента проверяват още компании и се очаква глобите да бъдат наложени до края на седмицата. 

В допълнение към проверките, правителството предостави така наречения "Пазарен пропуск" - ваучер, който помага на някои граждани да покриват част от разходите си за закупуване на хранителни продукти.

Мярката предизвика критиките на опозиционните партии, които я определиха като твърде оскъдна, както и повърхностна, като смятат, че тя не решава основния проблем с нелоялните практики на някои мултинационални компании за търсене на печалба.

Междувременно повишаването на цените създава политически проблеми на правителството.

Според проучване на общественото мнение, проведено от Alco и публикувано в понеделник по телевизионния канал Alpha, 46% от анкетираните заявяват, че мерките на правителството не помагат "изобщо", докато 33% смятат, че мерките имат малко положително въздействие. 

Сиренето фета е по-скъпо от това в чужбина

Досега правителството твърдеше, че инфлацията "е внесена от чужбина"; рязкото покачване на цените на местните стоки обаче поставя под въпрос този разказ.

Documento съобщи, че традиционното гръцко сирене фета се продава на цена, която е с 36% по-висока от тази в Берлин.

Списанието съобщава, че цената на фета в Атина започва от 10 евро за килограм и достига до 17 евро, като средната цена е 13,5 евро.

В Берлин цената на сиренето фета варира от 4,99 до 12,29 евро за килограм, като средната цена е 8,64 евро.

В Белгия средната цена е 12,95 евро за килограм, а в Испания - 13,52 евро.

Списанието изтъква, че цените на пира в Атина будят безпокойство, като се има предвид, че транспортните разходи в рамките на Гърция са много по-ниски.

Подобна е и ситуацията с гръцкия зехтин, чиято цена се е повишила рязко през последните месеци.

Освен това се съобщава за широко разпространени случаи на "кражба", което принуждава супермаркетите да поставят системи против кражба на бутилките.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии