1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Гърция глоби Unilever и Procter&Gamble за незаконни печалби

Свят
 

Двата гиганта са глобени с по 1 милион евро

Гръцкото министерство на развитието наложи глоби от общо 2 милиона евро на гръцките клонове на многонационалните компании Unilever и Procter&Gamble за незаконни печалби, съобщи "Прото тема", цитирана от БТА.

Всяка от двете компании, които продават редица популярни марки, предимно в сферите на козметиката, личната хигиена и почистващите препарати, е санкционирана с по 1 милион евро.

Компаниите са глобени за нарушаване на член 54 от Закона за подкрепа на доходите на заетите, младежите, семейството и труда, който влезе в сила през юли тази година. Конкретната разпоредба забранява на доставчиците до края на 2023 г. да продават редица стоки от първа необходимост с процент на печалбата, който надхвърля процента, който са имали към 31 декември 2021 г.

Във връзка с решението гръцкият министър на развитието Костас Скрекас заяви:

"Заявили сме ясно по всеки начин и във всички посоки, че никой не е над закона. Решени сме да приложим закона, за да предотвратим спекулата и да укрепим здравословната конкуренция в полза на гръцкото семейство. Трябва всички да осъзнаят критичността на ситуацията и трудността, която домакинствата срещат в достъпа до основни потребителски стоки.

Справянето с инфлацията и особено с инфлацията на алчността е преди всичко въпрос на социална отговорност, но и на осигуряване на кохезията на обществото. Проверките ще продължат и глобите ще се налагат без колебание. Битката със скъпотията е постоянна и дългосрочна. Не се отпускаме".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии