1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Европейската столица, в която платих 15 лв. за билет за градски транспорт

Европейската столица, в която платих 15 лв. за билет за градски транспорт

За сравнение, с билет от 15 лв. в България можете да платите за придвижване между София и Пловдив

Брюксел… Ах, Брюксел! Можете да си представите каква беше изненадата, когато притичвайки към една от спирките близо е Европейския парламент не открих машина за билети.

Ако до този момент не сте ходили в белгийската столица, трябва да разясня, че на повечето спирки има електронна машина за билети, като един е на цена 2,60 евро (3,91 лв.).

Тъй като още от миналата година в София присъства възможност за плащане с дебитна карта в градския транспорт, бях останала с впечатлението, че е нормално цената на безконтактното плащане да бъде на същата цена като конвенционалния билет. В София цените на билетите в момента са по 1,60 лв. или в най-лошия случай по 2 лв., ако бъдат купени от шофьора.

Снимка: iStock

Е, можете да си представите изненадата, когато си доближих дебитната карта и получих SMS на стойност… 7,50 евро или иначе казано приблизително 15 лв.

Съизмеримо с цените у нас тази сума е доста значителна. За сравнение, с билет от 15 лв. в България можете да платите за придвижване между София и Пловдив или София и Карлово.

Средната заплата в Белгия е 3,550 евро (6931,82 лв.) към този момет, а тази в България е 1730 лв. (885,83 лв.). 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии