1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Европа се готви за спиране на тока през зимата

Свят

Унгария, Румъния, Грузия и Азербайджан ще изграждат подводна електрическа връзка

 

Заради намалените доставки на енергия от Русия за Европа, както и заради задаващите се застудявания през тази зима, много европейски правителства са разтревожени от евентуални прекъсвания на електрозахранването, и предприемат мерки за справяне със ситуацията, съобщава БТА.

Операторът на електропреносна мрежа във Великобритания издаде уведомление за пускане в действие на две въглищни централи, които бяха в режим на готовност за зимата, тъй като студът обхваща страната.

Уведомлението не е потвърждение, че тези мощности ще бъдат използвани веднага, но те са налични, ако има нужда от тях, съобщават от "Елексон" (Elexon), оперативно независимо дъщерно дружество на националния оператор на електропреносната мрежа (NGESO). Компанията оператор издаде известия за стартиране на двете 570 мегаватови въглищни централи "Дракс 5 (Drax 5) и "Дракс 6" (Drax 6), разположени в Северен Йоркшир, посочват още от "Елексон".

През август дружеството подписа договори с "Дракс Груп" (Drax Group) и френската енергийна корпорация Е Де Еф (EDF) за удължаване на живота на четири британски въглищни електроцентрали. Договорите бяха предназначени да бъдат използвани, когато всички други опции са изчерпани.

Същевременно лидерите на УнгарияРумънияГрузия и Азербайджан планират да се срещнат в румънската столицата Букурещ в събота, 17 декември, за да сключат споразумение за изграждането на подводна електрическа връзка, която може да се превърне в нов източник на енергия за Европейския съюз на фона на кризата в енергийните доставки, причинена от войната в Украйна.

Очаква се споразумението да включва изграждането на подводен кабел, минаващ по дъното на Черно море, който ще свърже Азербайджан с Унгария, минавайки през Грузия и Румъния, според Берталан Хаваши, пресаташе на унгарския премиер Виктор Орбан. Хаваши е потвърдил, че Орбан възнамерява да пътува до Букурещ в събота, за да подпише лично сделката.

Унгарска телеграфна агенция (МТИ) информира, че заедно с Орбан на събитието ще присъстват румънският президент Клаус Йоханис, грузинският премиер Иракли Гарибашвили, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, както и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това лято външният министър на Унгария Петер Сиярто каза, че Азербайджан скоро ще произвежда "големи количества зелена електроенергия", и че Унгария ще подпише проекта за подводната връзка, тъй като се изисква участието на две страни от ЕС, за да получи проекта еврофинансиране. Той добави, че се очаква проекта да е готов в рамките на 3 - 4 години.

Снимка: istockphoto

С оглед на настъпващите студове и заради дейности по поддръжката на реактори в две атомни електроцентрали, властите в Швеция решиха да използват резервната ТЕЦ "Карлсхамн" (Karlhamnsverket), която работи на мазут. Според Шведска телеграфна агенция (ТТ) това решение е причинено от липса на производствен капацитет.

Пускането на централата се състоя тази сутрин, като сега станцията работи при минимално натоварване от 40 мегавата. Включването й към мрежата все още не е започнало.

Съседката на Швеция - Финландия също се готви за евентуални прекъсвания на електрозахранването по време на предстоящите застудявания през зимата, след като спря вноса на електроенергия от Русия след инвазията в Украйна. Страната е изправена и пред постоянни технически проблеми при стартирането на новия трети енергоблок на своята АЕЦ "Олкилуото".

В петък операторът на проекта "Теолисууден Войма Ой" (Teollisuuden Voima Oyj - TVO) обяви ново забавяне на въвеждането в експлоатация на новата атомна мощност.

Реакторът "Олкилуото-3" е първата нова ядрена мощност във Финландия от повече от четири десетилетия, като разполага с капацитет за производство, съответстващ на около 14 на сто от потреблението на електроенергия в страната.

"Увеличил се е рискът от недостиг на електроенергия в студен зимен ден, тъй като пускането в експлоатация на "Олкилуото-3" се забавя", предупреди националният мрежови оператор "Фингрид" (Fingrid).

Предупрежденията за задаващ се недостиг на електроенергия могат да бъдат съобщени на крайните потребители между два и 15 часа преди очакваното възникване на прекъсвания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии