1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

ЕС е блокирал над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка

Свят

Комисията работи в тясно сътрудничество с Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС

Европейският съюз е блокирал повече от 200 милиарда евро (215 млрд. долара) активи на Руската централна банка (РЦБ), откакто Москва предприе инвазията си в Украйна. Това показват най-новите данни за блокираните руски активи, съобщи Bloomberg, цитирани от БТА. 

Данните са осигурени от страните членки на ЕС, след като бе приет десетият санкционен пакет срещу Русия, принуждаващ банките да разкрият информация за размера на държаните от тях средства.

Снимка: iStock

"ЕС се ангажира да гарантира, че Русия ще заплати за щетите, причинени в Украйна", заяви в интервю говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд, който потвърди данните. За тази цел ЕС "проучва начини за използване на руски замразени и блокирани активи", допълни той.

на санкционирани физически и юридически лица от началото на войната в Украйна преди повече от 14 месеца. Съюзът е санкционирал почти 1500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и взе на прицел много от ключовите източници на приходи за Москва. Полагат се и усилия да се издирят и замразят активите на санкционираните руски милиардери.

Комисията работи в тясно сътрудничество с Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, "за да придвижи напред дискусиите" относно предложените варианти за използване на замразени активи на Руската централна банка, каза още Виганд.

Снимка: iStock

Евросъюзът продължава и дискусиите по този въпрос с международни съюзници, за да осигури необходимата координация на международно ниво, но въпросът е "както юридически, така и технически сложен", каза представителят на ЕК. 

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят използването на замразените руски активи по време на следващата си среща през юни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии