Sofia Christmas Fest започва на 22 ноември
Всеки посетител може да стане таен дядо Коледа за дете или да отправи послание към децата на „Българската Коледа“ чрез кутията на bTV
С какво ще се занимава тя?
Европейската обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини стартира в Брюксел, отбелязвайки важен крайъгълен камък в усилията на Европейската комисия (ЕК) за насърчаване на прозрачността на пазара и сътрудничеството в сектора на маслините, пише Комисията на официалната си интернет страница.
Европейската обсерватория на пазара на зехтин и трапезни маслини ще служи като платформа за обсъждане и сътрудничество между експерти, представляващи цялата верига на доставки, от производителите до износителите. Тази нова обсерватория ще бъде моделирана, след като вече съществуват пазарни обсерватории за няколко селскостопански сектора, а именно млякото, зърнените култури и плодовете и зеленчуците. Като събира и оценява пазарни и статистически данни, обсерваторията ще изготвя доклади и ще предоставя пазарна информация, достъпна за всички.
Тъй като производството на зехтин в Европейския съюз (ЕС) играе жизненоважна роля на световния пазар, стартирането на обсерваторията бележи значителна стъпка към по-информиран и проактивен подход за справяне с предизвикателствата в сектора.
Тази инициатива е част от по-широките усилия на Комисията за насърчаване на прозрачността на пазара и сътрудничеството в селскостопанския сектор, като в крайна сметка допринася за по-стабилен и устойчив сектор на маслините.
Като най-големият производител, потребител и износител на зехтин в света Европейският съюз инвестира много за успеха на този ключов селскостопански сектор. С богато културно наследство и значително въздействие върху селските общности производството на маслини е от жизненоважно значение за селскостопанския ландшафт на ЕС. Въпреки това неотдавнашните екстремни метеорологични явления, като суши, горски пожари и неподходящи за сезона температури, оказаха влияние върху производството на маслини в ЕС, което доведе до спад от 24 на сто под средната стойност за последните пет години при последната реколта.
Според последните данни производството на зехтин в ЕС за пазарната 2023/24 година е достигнало 1,5 милиона тона, което представлява намаление с 8 на сто в сравнение с предходната година. Този спад до голяма степен се дължи на комбинацията от две последователни лоши реколти, които имат ефект на вълни по цялата верига на доставки, подкопават запасите и повишават цените до рекордни нива. Въздействието беше усетено по цялата верига на доставки, като засегна не само производителите, но и износителите и потребителите. Това доведе и до значително намаляване на запасите от зехтин в ЕС.
Всеки посетител може да стане таен дядо Коледа за дете или да отправи послание към децата на „Българската Коледа“ чрез кутията на bTV
Добрата новина идва след рекордния ръст на цените
Веригата трябва да му плати десетки хиляди евро пропуснати заплати