1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Олио срещу зехтин - имаме ли победител?

БГ Бизнес

Най-важните неща, които трябва да знаете за двата продукта

 

Слънчогледовото масло се получава чрез пресоване на слънчогледови семки. Въпреки че всички масла са течни мазнини, някои видове - като слънчогледовото олио, съдържат по-здравословни мазнини от други. Зехтинът също е източник на добри мазнини и ключов играч в съзнанието на много хора, които се грижат за здравето си със средиземноморската диета.

Тъй като трябва да консумирате мазнини като част от вашата добре балансирана диета, трябва да се придържате към здравословни мазнини като тези.

Слънчогледовото олио е едно от четирите най-добри растителни масла, произвеждани в света. Състои се от 9% от всички растителни масла, произведени в света. Палмовото масло е най-разпространено с 35%, следвано от соево с 29% и масло от рапица с 14%.

Слънчогледовото олио се получава чрез механично смилане на полуолющени слънчогледови семки. Това сурово масло съдържа най-полезните хранителни вещества, но няма да го намерите на повечето обществени пазари. Суровото слънчогледово олио има неприятен цвят и миризма в сравнение с олиото за готвене.

Няколко химически процеса превръщат суровото слънчогледово масло в продукта, който намирате в магазините. Много фактори влияят върху качеството на крайния продукт. Те включват:

  • Качеството на семената
  • Начинът на обработка на семената
  • Методът на извличане
  • Условия за обработка
  • Слънчогледовите семена са един от многото различни видове маслодайни семена, които се отглеждат по целия свят.

Най-големите потребители на слънчогледово масло са Европейският съюз, Индия и Китай. Това масло е популярна съставка в сосове за салати. Може да се използва и за пържене на храни. Има мек вкус, дълъг срок на годност и шепа хранителни ползи.

Снимка: iStock
Какви хранителни вещества има в слънчогледовото масло?

Слънчогледовото олио е фантастичен източник на ненаситени мастни киселини и витамин Е. Една супена лъжица слънчогледово масло съдържа:

14 грама мазнини
5,75 милиграма витамин Е
0,76 микрограма витамин К

Консумирането на масла като слънчогледово олио може да понижи нивата на холестерола. Пълното преминаване от наситени към ненаситени мазнини, като слънчогледово олио, може да намали риска от сърдечни заболявания с 24%.

Какво представлява зехтинът?

Зехтинът е вид масло, което се получава от маслини. Маслините са плодове, които растат на маслинови дървета.

Можете да намерите много различни видове зехтин в САЩ. Те включват:

  • екстра върджин зехтин- този тип има най-добрия вкус и аромат от всички сортове зехтин.
  • върджин зехтин- това масло е с малко по-ниско качество. Това засяга предимно вкуса и аромата на маслото.
  • зехтин- тази версия е смесица от рафинирани маслинови масла и по-сурови видове, които не са годни за човешка консумация, докато не бъдат допълнително обработени. Все още трябва да има добър вкус и мирис.

Какви хранителни вещества има в зехтина?

Зехтинът е друг отличен източник на ненаситени мазнини и няколко полезни микроелемента. Една супена лъжица зехтин, подходящ за салати, съдържа:

13,5 грама мазнини
0,14 милиграма калций
0,08 милиграма желязо
0,14 милиграма калий
0,27 милиграма натрий
1,94 милиграма витамин Е
8,13 микрограма витамин К

Сравнение на слънчогледовото олио със зехтина?

Слънчогледовото масло и зехтинът са относително сходни. Но те идват от драматично различни растения и имат малко по-различни хранителни профили.

Когато сравните съставките в една супена лъжица слънчогледово масло с една супена лъжица зехтин, можете да видите, че те имат относително сходни количества мазнини. Но зехтинът има повече полиненаситени мастни киселини от слънчогледовото масло. И двете са здравословни мазнини, но полиненаситените мазнини са по-добри.

По отношение на микроелементите, слънчогледовото масло е много по-добър източник на витамин Е от зехтина. Но зехтинът съдържа по-голямо разнообразие от микроелементи. Има малки количества калций, желязо и калий. Слънчогледовото масло съдържа само мазнини, витамин Е и витамин К.

Маслата са сходни, а маслиновите масла имат повечето от същите ползи за здравето, обсъдени по-горе. Ползите за здравето, които са изследвани в зехтина, включват способността му да помага при сърдечно-съдови проблеми.

Зехтинът е почти единственият източник на мазнини, използван в средиземноморската диета. Тази диета е свързана с широк набор от ползи за здравето, някои вероятно се дължат на употребата на зехтин. Ако търсите добро масло по здравословни причини, може да помислите и за средиземноморската диета.

Слънчогледовото олио е със светъл цвят, има мек вкус и висока точка на кипене, което означава, че може да издържи на високи температури, без да се разпадне и да задимява вашата кухня. Това го прави чудесен вариант за пържене, печене или дори печене на скара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии