1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Повече от 17 000 души дневно: Гърция с мерки за тълпите на Акропола

Свят

Страната е една от трите най-посещавани на планетата през 2022 г.

Акрополът е претоварен от хилядите туристи, стичащи сте към една от най-големите забележителности в Гърция и страната въвежда мерки за ограничаване на тълпите, пише Guardian. 

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 25 века след като е бил построен и почти 200 години след като е започнал да привлича туристи, Акрополът ще приеме политики за контрол на тълпите от туристи, за да ограничи растящия брой посетители.

„Мерките ще бъдат изцяло приложени до края на месеца“, обяви миналата седмица министърът на културата на страната Лина Мендони. „Посещенията само през юни и началото на юли са се увеличили с 80% в сравнение с 2019 г.

Ето и част от мерките, които ще бъдат приложени:

  • Система за времеви интервали;
  • Бързи входни точки за организирани туристически групи;
  • Електронни билети.

Това са част от стъпките, които ще помогнат за облекчаване на задръстванията за посетителите.

Като най-посещавано място в страната, Акрополът се смята, че привлича повече от 17 000 души дневно - резултат на прекомерния туризъм, който засегна Гърция през последните години.

Според властите политиките ще облекчат проблема с опашките, породени от пристигането на огромни круизни кораби, които превозват хиляди пътници. 

Снимка: Life at Sea Cruises

„Сега корабите са толкова големи, че имате размерите на малка държава на борда и поне 30% от всички тези пътници ще имат предварително закупени билети за посещение на Акропола", коментира Лисандрос Цилидис, президент на Федерацията на гръцките асоциации на туристически и туристически агенции.

На 72 години Цилидис е видял как Гърция се трансформира от популярна, макар и по-малко известна средиземноморска дестинация през 70-те години на миналия век в една от трите най-посещавани страни на планетата през 2022 г.

„Никой не би могъл да си го представи“, казва той. „Тогава Гърция привлече 7 млн. туристи; сега това число е повече от 30 млн., три пъти нашето население".

Туристическите гидове все по-често говорят за хора, които припадат в жегата в район, където всяка намеса е спорна поради свещения характер на мястото.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии