1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Директорът на YouTube Сюзън Войчицки напуска поста си

Свят

Тя е поредната жена на висока позиция в технологичния сектор, която напуска

Една от най-известните жени в Силициевата долина, тя е била ранен служител на Google и ключов член на вътрешния кръг на основателите на компанията.

Сюзън Войчицки, главен изпълнителен директор на YouTube и една от най-известните жени в Силициевата долина, се оттегля от дългогодишната си роля на ръководител на най-популярната видео платформа в интернет.

Напускането ѝ е знаково за края на ранните пионерски дни на YouTube и добавя името ѝ към удължаващия се списък от жени, които са напуснали високи позиции в големи компании от Силициевата долина през последните години.

Малко хора знаят, но първите дни от Google прекарва някои от първите си дни в гаража на Войчицки. Лична приятелка на основателите на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин, тя става един от първите служители на компанията и се изкачва по ръководната стълбица в продължение на две десетилетия. След като Google придоби YouTube, тя помогна за превръщането на видео платформата в една от най-големите компании в света.

„Днес, след почти 25 години тук, реших да се оттегля от ролята си на мениджър на YouTube и да започна нова глава, фокусирана върху моето семейство, здраве и лични проекти, към които имам страст“, написа Войчицки в писмо до служителите, цитирано от new York Times.

Нийл Мохан, главен продуктов директор на компанията, ще поеме поста главен изпълнителен директор.

В съвместно изявление Пейдж и Брин казаха: „Сюзън има уникално място в историята на Google и е направила най-невероятния принос за продуктите. Толкова сме благодарни за всичко, което тя направи през последните 25 години.”

Тя ще остане единствено като съветник в Alphabet, компанията майка на Google. Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Alphabet, я помоли да консултира бизнеса в портфолиото на компанията във време, когато изкуственият интелект е готов да трансформира много от продуктите им.

Оттеглянето на Сюзън Войчицки от най-високия пост в YouTube допълнително разреди редиците на жените, управляващи големи технологични компании. Шерил Сандбърг, която беше главен оперативен директор на Meta, напусна поста си миналата година. Мег Уитман, която ръководи Hewlett-Packard (HP), Джини Ромети от IBM и Мариса Майер от Yahoo също напуснаха високи позиции през последните години.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии