1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Да живееш с 1,9 долара на ден: най-бедните държави в света

Да живееш с 1,9 долара на ден: най-бедните държави в света

333 милиона от децата в света живеят в крайна бедност

 

Въпреки огромното световно богатство, някои страни продължават да страдат от крайна бедност. Бедността засяга децата, семействата и страните по целия свят. Но някои страни са засегнати по-силно — и тези, които са най-силно засегнати, често са затрупани и от различни проблеми, включително войни, конфликти, изменение на климата, болести, суша и глад.

Тези влияещи и комбиниращи фактори често пречат на семействата да избягат от бедността в продължение на десетилетия, пише compassion.com. Глобалната общност може да помогне за предоставянето на идеи и ресурси, за да се прекъсне този цикъл, само чрез разбирането на това, което тласка страните към по-дълбока бедност.

Критериите за определяне на най-бедните страни в света не са просто да се види колко семейства се квалифицират като „ниски доходи“. Става въпрос и за намиране на мерки за качество на живот, включително достъп до медицински грижи и жилища.

Ефектите от бедността върху децата са високи. Те са дълготрайни и могат да повлияят на цялото бъдеще на детето. Когато децата бъдат освободени от бедността, те могат да живеят живот, пълен с нещата, които бедността се опитва да отнеме – храна, препитание, радост и дори живота им.

Най-бедните страни в света са дом на стотици милиони деца в отчаяна нужда. Световната банка определя глобалната бедност като броя на хората, живеещи с по-малко от 2,15 долара на ден. Според УНИЦЕФ 333 милиона от децата в света живеят под тази линия на бедност.

Най-бедните страни в Азия

Азия е най-големият и най-гъсто населен континент на Земята и се отличава с бързо развиващата се икономика. В Азия обаче над 40% от 766 милиона души живеят с по-малко от 1,90 долара на ден, което я прави вторият най-беден континент след Африка.

Азия е място на крайна бедност, както и на топ бизнес начинания. Съществуват големи различия между най-богатите страни в този регион и най-бедните.

Някои от основните двигатели на бедността в Азия включват:

Хранителна несигурност.
Неравенство в образованието.
Липса на достъп до здравеопазване.
Природни бедствия.

Най-бедните страни в Югоизточна Азия са:

Северна Корея
Източен Тимор
Папуа-Нова Гвинея
Камбоджа
Мианмар
Лаос
Виетнам
Филипините
Индонезия
Монголия

Африка

Докато процентът на хората, живеещи в крайна бедност, е намалял значително в Африка — от 54% през 1990 г. на 41% през 2015 г. — високият прираст на населението означава, че през същия този период броят на хората в бедност действително се е увеличил от 278 милиона на 413 милиона. Повече от 80% от хората, живеещи в крайна бедност в Африка, живеят в селските райони и печелят малкото пари, които имат, предимно от земеделие. Засегнатите от конфликти държави имат значително по-високи нива на бедност.

Намаляването на бедността в Африка е възпрепятствано от:

Липса на образование.
Лошо здравеопазване.
Войни и кризи.
Климатични условия.

Най-бедните държави са:

Централноафриканска република
Малави
Демократична република Конго
Нигер
Мозамбик
Либерия
Чад
Да отида
Южен Судан

Най-бедната от най-бедните страни в света, Южен Судан е разтърсван от насилие от създаването си през 2011 г. Богата на петролни запаси, държавата без излаз на море с приблизително 11 милиона жители представлява учебникарски пример за „проклятието на ресурсите“, при което изобилието насърчава политически и социални разделения, неравенство, корупция и войни. По-голямата част от населението е заето в традиционното селско стопанство, въпреки че насилието и екстремните климатични явления често пречат на фермерите да засаждат или прибират реколтата. Според Световната банка над 9 милиона души се оценяват на нужда от хуманитарна помощ през 2023 г., което е увеличение с половин милион души в сравнение с предходната година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии