1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Да летиш до HEL и да обикаляш къща с духове - предизвикателства на Петък 13-ти

Свят

Всеки път на този ден бизнесът губи милиарди заради страха на хората

Петък 13-ти буди у много хора притеснение и дори страх. В много хотели по света няма 13-ти етаж. Голяма част от инвеститори не предприемат и не подписват нищо на тази дата. Според някои историци това е денят, в който е съсипан Орденът на тамплиерите през 1307 г. Друга версия гласи, че 13-ти е фатално число, защото в древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол. Всеки има своите вярвания, но е факт, че всеки път на този ден се изчисляват загуби за милиарди, заради това, че много хора отказват да отидат на работа, да пътуват със самолет и изобщо да излизат от дома си.

Интересни факти за петък 13-ти

Филмите "Петък 13-ти" са събрали 380 милиона долара

BoxOfficeMojo сумира продажбите на билети за всички 12 филма от франчайза "Петък 13-ти" и сумата достигна 380 милиона долара. Като цяло най-касовият филм е Freddy Vs. Jason (82,6 милиона долара), но след коригиране на инфлацията, оригиналният "Петък 13-ти" излезе на върха, като през 1980 г. приходите от 40 милиона долара се превръща в 123 милиона долара днес, пише money.com. 

Снимка: istockphoto.com
Можете да летите еднопосочно до HEL с полет 666 

Finnair предлага ежедневен 95-минутен полет. Полет #666 е направо за HEL. Странното съвпадение беше забелязано преди няколко години от медиите и не е толкова зловещо, колкото звучи: полетът е в Скандинавия, а не в подземния свят, тъй като тръгва от CPH (Копенхаген) за HEL (Хелзинки). 

Хората изглежда странят от полетите в петък 13-ти.

Някои проучвания показват, че петък 13-ти е сравнително евтин ден за летене, тъй като търсенето е толкова ниско, вероятно поради суеверието, което кара хората да не летят на този ден. Както Доналд Доси, историк на фолклора и основател на Центъра за управление на стреса и Института за фобии в Ашвил, Северна Каролина, обяснява: „Изчислено е, че в САЩ 800 или 900 милиона долара се губят от бизнеса на този ден, защото хората няма да летят или да правят бизнес, който обикновено биха правили."

Инвеститорите не трябва да се страхуват от петък 13-ти

Да, мини-сривът на фондовия пазар през 1989 г. се случи в петък, 13 октомври. Но като цяло петък 13-ти обикновено са доста щастливи дни за инвеститорите, с по-големи шансове за положителна печалба в сравнение с други дни.

Петък 13-ти е голям бизнес за къщите с духове

Този петък, както всеки петък 13-ти, е потенциално печеливш за къщи с духове и други страховити атракции. 

Снимка: istockphoto.com

През 1886 г. ексцентрична жена на име Сара Уинчестър пътувала от Ню Хевън, Кънектикът, до Сан Хосе, Калифорния, за да започне нов живот. Тя купила малка фермерска къща с 8 спални и започнала малък проект за реновация, който продължил 36 години и струвал 5,5 млн. долара тогавашни пари. Според запознати, тя вярвала, че за да избяга от духовете, трябвало постоянно да прави някакъв ремонт в къщата си. След като слуховете за срещи с духове и паранормална активност в имота се засилили, в началото на 90-те години от управата на имението "Уинчестър" поискали парапсихолога и разследващ Кристофър Чакон да направи пълна научно обоснована оценка на имота.

Цял месец се водело разследване, включващо разпити на над 300 души със странни преживявания в имота, и анализ на всеки детайл от обкръжаващата среда. През 2018 г. бил заснет филм на ужасите за прокълнатата къща и духовете, които живеят вътре.
 
В наши дни в Мистериозната къща "Уинчестър" се провеждаха туристически обиколки на цена между 20 и 40 долара. Специални обиколки за любителите на ужасите се провеждат около всеки Хелоуин и Петък 13-и. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии