1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Комплект чадър с два шезлонга в Северна Италия започва от 150 евро

Свят

Цените в Италия са с около 240% по-високи от други средиземноморски дестинации

Ваканцията в Италия може да бъде безценно изживяване за тези, които са се насладили на всичко, което тази страна може да предложи. Но лятото на 2023 г. ще остане едно от най-скъпите в историята след множество скандали за повишаване на цените в кафенета и ресторанти, които засегнаха както чуждестранните туристи, така и италианците.

Да вземем двойка, която е таксувана 2 евро, за да разреже сандвича си с шунка наполовина на брега на езерото Комо, или младата майка в римския крайморски град Остия е таксувана 2 евро, за да нагрее бутилката на бебето си в микровълновата.

Двама туристи бяха таксувани 60 евро за две кафета и две малки бутилки вода в хотел Cervo в Сардиния, въпреки че собственикът каза на CNN, че цените са ясно посочени и таксата е най-вече за гледката към скъпите яхти на близкото пристанище.

Туристи също бяха таксувани по 2 евро за допълнителна празна чиния близо до Портофино в Северна Италия и 10 цента за поръсено какао върху капучино в кафе-бар на езерото Комо. Италианските кафенета рядко използват какао за капучино, поради което оправдаха таксата.

Тези случаи, наречени „луди сметки“ от местните медии, са документирани от групата за защита на потребителите Consumerism No Profit, която съобщава за зашеметяващото увеличение от 130% на цените в туристическите зони в Италия това лято.

Не само ресторантьорите определят цените. Високите цени на горивата и енергията направиха това лято невероятно скъпо.

Цените са извън контрол - около 240% по-високи от други средиземноморски дестинации. Това накара много италианци да изберат крайбрежни страни като Албания и Черна гора, които не предлагат съвсем същите чар или кухня, но са достъпни.

Дори италианският премиер Джорджия Мелони си взе кратка ваканция на плажа в Албания тази година, потвърди нейният кабинет.

Групата Confcommercio прогнозира, че само 14 милиона италианци ще прекарат почивката си у дома около традиционната ваканция във Ферагосто или на 15 август, което е около 30% по-малко от цифрите преди Covid.

Най-лошите нарушители

Едни от най-големите нарушители са крайбрежните заведения, които дават под наем шезлонги и чадъри. 

В Пулия ежедневният наем на два шезлонга и един чадър през седмицата е средно 50 евро и почти двойно през уикенда, но по на север цената за сядане на първия ред на пренаселен плаж може да бъде тройна, започвайки от около 150 евро на ден през седмицата, особено в по-ексклузивните райони като Портофино.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии