1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Цените на тока и на газа в Турция скачат рязко от 1 септември

Свят

Това обаче ще доведе до допълнителен натиск върху инфлацията, която достигна 80% през юли.

Цените на електроенергията и на природния газ в Турция се повишават от 1 септември както за индустрията, така и за домакинствата, съобщава Ройтерс. Това обаче ще доведе до допълнителен натиск върху инфлацията, която достигна 80% през юли.

Новите цени на електроенергията, определени от енергийния регулатор, ще бъдат с 50% по-високи за бизнеса и с 20% по-високи за домакинствата.

В същото време държавният енергиен вносител Botas заяви, че е повишил цената на природния газ за вътрешна употреба с 20,4%, като за малките до средномащабни индустриални клиенти повишението е с 47,6%, а за големите индустриални потребители -  с 50,8 на сто.

В началото на август турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския си колега Владимир Путин в Сочи. Основна тема на разговорите беше Сирия, но след срещата стана ясно, че Анкара се е съгласила да промени условията на плащане за руския природен газ.

Турция не плаща за газа в рубли, както правят членовете на ЕС, а руското синьо гориво има дял от 50% от общия внос за страната.

На 1 юни Botas увеличи цената на газа за битовите потребители с 30%, а на индустрията - с 40% за тези с потребление до 300 хил. куб. метра годишно и с 10% за големия бизнес.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5