1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Силен растеж за турската икономика при инфлация от почти 80%

Свят

Икономиката на Турция бележи ръст през второто тримесечие

Турската икономика бележи ръст през второто тримесечие на годината на фона на нарастващата инфлация и обезценяването на турската лира. Инфлацията в страната достигна 23-годишен връх през лятото от почти 80%.

Брутният вътрешен продукт нарасна със 7,6% на годишна база след растеж със 7,3% в началото на 2022 г. и очаквания за експанзия от 7,5 на сто, показват данни на турската официална статистика.

Ускоряването на икономическия растеж през второто тримесечие беше в резултат на силния износ, който нарасна с 16,4% благодарение на слабата турска лира, докато вносът се повиши с 5,8%. Растежът беше подкрепен и от силното потребление на домакинствата. Турците започнаха да купуват повече продукти в очакване, че цените ще нарастнат повече през следващите месеци.

Турският президент Реджеп Ердоган даде приоритет на икономическия растеж пред финансовата стабилност и намаляването на инфлацията. Държавният глава на Турция продължава да отхвърля икономическата теория, че по-високите лихвени проценти помагат за укротяване на покачването на цените. Неговата администрация следва нов икономически модел, който цели да се справи с инфлацията чрез стимулиране на заетостта, инвестициите и износа.

Турската опозиция обаче настоява, че Ердоган подхранва бедността в страната. Междувременно, турската лира продължава да се обезценява и през тази година, като към днешна дата един американски долара се разменя за повече от 18 турски лири.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5