1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Силен растеж за турската икономика при инфлация от почти 80%

Свят
 

Икономиката на Турция бележи ръст през второто тримесечие

Турската икономика бележи ръст през второто тримесечие на годината на фона на нарастващата инфлация и обезценяването на турската лира. Инфлацията в страната достигна 23-годишен връх през лятото от почти 80%.

Брутният вътрешен продукт нарасна със 7,6% на годишна база след растеж със 7,3% в началото на 2022 г. и очаквания за експанзия от 7,5 на сто, показват данни на турската официална статистика.

Ускоряването на икономическия растеж през второто тримесечие беше в резултат на силния износ, който нарасна с 16,4% благодарение на слабата турска лира, докато вносът се повиши с 5,8%. Растежът беше подкрепен и от силното потребление на домакинствата. Турците започнаха да купуват повече продукти в очакване, че цените ще нарастнат повече през следващите месеци.

Турският президент Реджеп Ердоган даде приоритет на икономическия растеж пред финансовата стабилност и намаляването на инфлацията. Държавният глава на Турция продължава да отхвърля икономическата теория, че по-високите лихвени проценти помагат за укротяване на покачването на цените. Неговата администрация следва нов икономически модел, който цели да се справи с инфлацията чрез стимулиране на заетостта, инвестициите и износа.

Турската опозиция обаче настоява, че Ердоган подхранва бедността в страната. Междувременно, турската лира продължава да се обезценява и през тази година, като към днешна дата един американски долара се разменя за повече от 18 турски лири.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии