1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Как Мъск изгуби 56 млрд. долара заради барабанист

Как Мъск изгуби 56 млрд. долара заради барабанист
 

Дивидентът на милиардера беше анулиран

Тази седмица Илон Мъск претърпя една от най-големите съдебни загуби в историята на САЩ, когато главният изпълнителен директор на Tesla беше лишен от дивидента си в размер на 56 млрд. долара по дело, заведено от малко вероятен противник - бивш хеви метъл барабанист, съобщава Reuters. 

Ричард Торнета подаде иск срещу Мъск през 2018 г., когато жителят на Пенсилвания притежаваше само девет акции на Tesla. В крайна сметка делото стигна до съдебен процес в края на 2022 г., а съдията застана на страната на Торнета, отменяйки огромната сделка за заплащане поради това, че е несправедлива за него и всички негови колеги акционери на Tesla.

Въз основа на онлайн присъствието си Торнета изглежда има по-голям интерес към създаването на аудио оборудване за ентусиасти, които персонализират автомобили, отколкото към преследването на корпоративни злоупотреби и неправомерни действия. 

Той публикува видеоклипове за създадените от него джаджи или за премеждия, които са му се случили. Торнета се появява и във видеоклипове, в които свири в легендарния бивш нюйоркски клуб CBGB с вече несъществуващата си метъл група "Dawn of Correction", която описва звука си като "бърз ритник в лицето със стоманен работен ботуш".

В социалните мрежи феновете на Tesla и Мъск изглежда намираха случая за пародия на правосъдие и спекулираха с намеренията и политическите пристрастия на Торнета, питайки се как инвеститор с толкова миниатюрни дялове може да има такава власт.

Корпоративната съдебна практика в Делауеър е пълна с дела с имената на индивидуални инвеститори с малки дялове, които в крайна сметка са оформили американското корпоративно право. 

Много адвокатски кантори, които представляват акционерите, поддържат стабилна група от инвеститори, с които могат да работят за завеждане на дела, казва Ерик Тали, който преподава корпоративно право в Колумбийския университет. Те могат да бъдат пенсионни фондове с широк спектър от притежавани акции, но често са и частни лица като Торнета.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии