Бакшиши в Хърватия вече могат да се дават и с карта

Освободени ли са от данъци бакшишите, ако се дават с карта?

 

От началото на годината гостите в заведенията за обществено хранене в Хърватия могат да оставят бакшиш с карта, а с новия модел на даване той е освободен от данък до 3360 евро. След тази сума финансовата благодарност на гостите, която надвишава тази сума, ще се облага с данък по ставката на данъка върху дохода.

Асоциацията на кетъринг дейностите към Хърватската търговска камара (HGC) се застъпи за прилагането на модела за фискализация на бакшишите, който беше приложен в последния кръг от данъчните реформи, предаде агенция "Хина", цитирани от "Денар".

„Сумите, таксувани с карта, съставляват средно 80% от приходите на заведението за обществено хранене и сега гостите могат да оставят бакшиш, когато плащат с карта“, каза директорът на отдела за туризъм на HGK Андрея Вукоевич.

Тя го оцени като "стимулиращ ход за индустрията на хотелиерството и много положително нещо за привличане и задържане на служители" в този сектор.

Бакшишът обикновено е доброволен избор на гост или купувач на услуга дали да остави на продавача или доставчика допълнителна сума пари извън редовната цена. Сумата на бакшиша не се показва в сметката, всички правила важат за отчитането на бакшиши, както и при издаване на сметка, а декларираният бакшиш е освободен от максимума на касата, обясниха от HGK.

Тъй като делът на безналичните форми на плащане непрекъснато нараства, се очаква потребителите да реагират положително на тази новина, каза президентът на Асоциацията на хотелиерските дейности HGK Йелена Табак.

„Асоциацията планира разговори с банки и картови компании в опит да намали част от комисионната за събиране на бакшиши. С това служителите ще бъдат по-удовлетворени, потокът от карти за ресторантите ще се увеличи и в крайна сметка ще имат по-добри продажби", казват от Асоциацията на хотелиерските дейности HGK с оценката, че това ще също така допринасят за намаляване на сивата икономика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст