1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

5 страни, за които е важно да знаете правилата за оставяне на бакшиш

Топ 5

На някой места се обиждат, ако оставиш бакшиш, на други- ако не оставиш

Историята на бакшишите датира от векове, като те вероятно са се зародили в Англия през XVI век, когато гостите оставяли пари за служителите на гостоприемните си домакини.

През годините навиците относно бакшишите са се променяли многократно. Всяка държава има свои прийоми относно това. В България е прието да се оставя бакшиш за различни услуги. Мнозина у нас смятат, че в ресторантите бакшишът трябва да е 10% от сметката. 

Как стои въпросът на други места по света?

1. В САЩ и Канада е прието да се оставят сревнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се смята, че трябва да оставите от 20 до 25% бакшиш. Ако пиете кафе в кафене обаче, от вас се очаква около 10% бакшиш. Таксиметровите шофьори очакват от 10% до 20% от стойността на сметката. Ако не ви помогнат с багажа обаче, спокойно може да оставите по-нисък процент.

2. Ако сте в Гърция, от вас се очаква да оставяте 10% бакшиш в ресторанта, в таверните – 1 евро, а в такситата да закръглите сумата нагоре. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела.

3. В Испания е обичайно да се дават 10 до 15 процента бакшиш. Особено невъзпитано изглежда в очите на обслужващия персонол да се оставят монети от един, два или пет евроцента. Сметката в таксито обикновено се закръгля. И тук, ако сте доволни от персонала на хотела, е препоръчително да оставите малък бакшиш.

4. Изключително важно е да знаете, че в Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Това важи в пълна сила за реномираните ресторанти, които държат на традициите. Въпреки това все по-често в китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10 процента, а екскурзоводът обикновено получава един долар.

5. В скандинавските страни таксата за обслужване в хотела обикновено влиза в сметката и там няма нужда да мислите за бакшиш. Ако все пак сте толкова доволен от обслужването, че искате да оставите бакшиш, можете да благодарите с около 5% от сметката. Не така стоят нещата в Тайланд и Малайзия, където оставянето на по-малко от 10% от цената на услугата дори се счита за обида.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии