Американците в TikTok са възмутени, че водата в европейските ресторанти се плаща

Свят
 

В САЩ насоките за количеството вода, която трябва да се изпие на ден, е различно от това в Европа

 

Американката Хелене Сула ясно си спомня първия път, когато открива, че правилата за чешмяната вода е различна игра в Европа.

Сула от Тексас е в ресторант в Германия. Тя си поръчва вода. Тя си спомня, че се оглежда наоколо и осъзнава, че всички останали в ресторанта се наслаждават на чаши вино или халби бира – никъде не се вижда вода.

Снимка: iStock

Когато водата пристига, се оказва, че това не е това не гигантската чаша безплатна чешмяна вода с лед. Вместо това ѝ е сервирана стъклена бутилка газирана вода, придружена от малка чаша и етикет с цена от 2 евро.

Сула не може да повярва.

„В САЩ сядате на масата и ви дават огромна чаша вода с лед и това дори не е въпрос – просто се пльосва на масата. Без значение дали сте в изискан ресторант или обикновен ресторант, ще получите огромна безплатна чаша вода“, казва Сула пред CNN Travel.

Няколко години по-късно, когато Сула и съпругът ѝ се местят в Германия, двойката забеляза друга културна разлика, свързана с водата.

 

Всеки път, когато излизат за разходка или да карат колело, Сула и съпругът ѝ опаковат големи бутилки вода. „За да можем да пием вода във всеки възможен момент“, обяснява Сула.

Междувременно европейските им приятели често остават напълно без вода.

„Издържаха, докато не отидот в бар същата вечер – и дори тогава обикновено избираха вино вместо това‘, не може да повярва Сула.  

„Просто си помислих, че може би европейците просто не се дехидратират толкова, колкото ние“, казва Сула, все още видимо объркана след няколко години живот в Европа.

Американските пътешественици, които споделят горещи мнения относно потреблението на чешмяна вода в Европа (или липсата на такава) се превърнаха в тенденция в социалните медии през последната година.

В САЩ сядате на масата и ви дават огромна чаша вода с лед и това дори не е въпрос - просто се слага на масата.

Да вземем потребителя на TikTok br3nnak3ough, който през лятото на 2023 г. качи видеоклип, изобразяващ нейни приятели да изхвърлят големи бутилки вода с текст: „Европейците не вярват във водата“.

Този видеоклип е гледан 10,9 милиона пъти и е привлякъл 13 800 коментара – както от съгласни американци („Бях толкова дехидратиран, когато отидох, хаха, жегата + липсата на климатик и вода/лед ме накараха да умра...“), така и от европейци, които яростно не са съгласни ( "За какво говориш")

Снимка: iStock

Междувременно Роб Мъргатройд, американец, живеещ в Италия, наскоро качи TikTok видео, в което коментира, че разликата между потреблението на вода в САЩ и Италия го е „взривила“, откакто се е преместил във Флоренция.

„Там, откъдето идвам, ние практически сме настроени да пием вода без прекъсване, докато тук, в Италия, да забележиш някой с бутилка вода е като да намериш игла в купа сено“, озаглавява видеото Мъргатройд .

Има хора в TikTok, които се възхищават на размера на европейските чаши за вода.

Сула, която описва живота си в чужбина, се включва няколко пъти в големия европейски дебат за чешмяната вода – включително в края на миналата година:

„Чешмяната вода не е безплатна в европейските ресторанти“, твърди Сула във видео в TikTok от ноември 2023 г. „И ако я получите, идва в миниатюрна чаша.“

Други повтарят опита на Сула, като добавят, че докато чешмяната вода обикновено е достъпна, бутилираната минерална вода или бутилираната филтрирана вода е по-често срещана в много европейски страни.

Що се отнася до това дали европейците като цяло са по-дехидратирани от американците е интересно, че има разлика между хранителните насоки за прием на вода в САЩ и Европа.

В Съединените щати насоките са 2,7 литра за жени и 3,7 литра на ден за мъже. А в Европа еквивалентните числа са 2,0 и 2,5 литра.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст