1 USD
1.88332 BGN
Петрол
109.259 $/барел
Bitcoin
$30,332.9
Последвайте ни
1 USD
1.88332 BGN
Петрол
109.259 $/барел
Bitcoin
$30,332.9

Не успя опитът на ГЕРБ да падне таванът на компенсациите за скъпия бизнес ток

БГ Бизнес

Предложението за това беше внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова

Искане внесено от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова за отпадане на тавана за компенсации на бизнеса заради скъпия ток беше отхвърлено от мнозинството. 

Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена заложена от КЕВР, която е в размер на около 190 лв. за мегаватчас.

Сега действа подобна схема на правителството за компенсация, но тя нейният лимит е 240 лв. за мегавачас. В началото на годината бизнесът посочи, че тя е недостатъчна предвид достигнати в края на миналата година стойности на електроенергия на борсата от 820 лв. за мегаватчас. Така  биха останали ефективно за плащане невъзможните над 500 лева за мегаватчас, посочиха работодателите в своята позиция.

От началото на годината цените на електроенегията се "поуспокоиха" и се движат в диапазона 300-400 лв., като има и дни с по-ниски стойности.

Т.е при при примерна цена от 350 лв. на мегаватчас бизнесът би получил компенсация в размер на 160 лв.. тъй като таванът няма да е достигнат.

Вчера по време на онлайн среща межди премиера Кирил Петков и представители на работодателските организации бе взето решение таванът на компенсации да се увеличи с 10 лв. до 250 лв. Там бе договорено при бъдещи сътресения отново да се преразгледат механизмите за подкрепа.

Дебатът в пленарна зала

По време на дебата един от вносителите - Жечо Станков, определи сметките за електроенергия като "непосилно високи". Той допълни, че въпреки обещанията за милиарди лева подкрепа, досега на бизнеса са изплатени едва 180-190 млн. лева.

Станов посочи, че самите търговци на електроенергия също са в ликвидна криза, а някои предприятия дори са отказали да отворят врати през януари. Според Станков в бюджета има средства, които да позволяват подпомагането на небитовите потребители. В началото на февруари ще видите отново ръст на цените, предупреди той. Станков изрази притеснение, че и цената на хляба ще продължи да расте.

В залата се чуха мнения, че високата цена на електроенергията изправя и общините пред невъзможност да плащат сметките си. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС смята, че депутатите трябва да реагират и да подкрепят небитовите потребители. "Когато следващия път някой излезе и събере цялото обществено недоволство, поради недалновидна политика, тогава ще бъде много трудно за всички нас да поправяме грешките", каза тя.

Изказването на Кирилова предизвика реакция на Искрен Митев от ПП. Той призова да не се правят намеци за протести от трибуната на парламента. Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин поиска депутатите да се придържат към дебата.

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС каза, че още лятото от коалицията са предупреждавали за кризата в енергетиката. Няма по-добра помощ от навременната, каза тя и призова управляващото мнозинство за по-бързи действия, каза тя. Нека да излезе от политическото си говорене, става въпрос за оцеляването на българския бизнес, призова Петкова.

Според Рамадан Аталай от ДПС правителството не чува проблемите на бизнеса. По думите му има средства от свръхпечалба в сектора, която може да се насочи за компенсации. Той поиска да се премахне въведеният през декември м.г. мораториум върху цените на тока, парното и газа и да се даде възможност на КЕВР да работи.

Петър Петров от "Възраждане" смята, че след изтичане на мораториума трябва да се даде сигурност на бизнеса.

Владимир Табутов от "Продължаваме промяната" заяви, че очаква обсъденото между бизнеса и премиера Петков в най-кратки срокове да бъде обявено официално, като размерът на помоща все пак ще има таван от 250 лв.

Последни публикации

Свързани статии

Арсен, на когото Астор приживе дари реквизита си: Бяхме толкова близки, че ме представяше като син Лайфстайл

Арсен, на когото Астор приживе дари реквизита си: Бяхме толкова близки, че ме представяше като син

"Дори докато беше болен на легло, той не спираше да се шегува, да се смеем и да ме вдъхновява. За мен той е уникален човек - няма друг такъв", казва Арсен в интервю пред Ladyzone.bg

Галерия

Експерти съветват: Как да се справим с покачващите се цени на горивата

Coldplay
+5

Галерии