1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

В кои европейски столици квадратният метър е най-скъп и къде се намира София в класацията?

В кои европейски столици квадратният метър е най-скъп и къде се намира София в класацията?

Businessnovinite.bg изчисли къде колко средни заплати са нужни за закупуване на един кв. метър

От градските центрове до красивите и тихи предградия, европейският жилищен пазар може да бъде много широк и да предлага много различни възможности за настаняване. Въпреки това, като се имат предвид последните развития на икономическата сцена, цените на къщите и апартаментите в различните страни вече са малко по-различни, отколкото бяха преди няколко години.

Как върви квадратният метър в различните европейски столици?

Ценовите равнища на квадратния метър в различните сталици варира, като понякога разликата е в пъти по-висока или по-ниска. 

Столицата с най-скъп квадратен метър е Лондон, където той струва 16 163 евро. Това е цената за централните части. В същото време средната заплата в града е 3880 евро, сочат данни на numbeo.com.

Втората столица с най-скъп квадратен метър е Париж, където той струва 12 178 евро. Това е цената за централните части на града. Извън центъра цената пада до 8500 евро. В същото време средната месечна заплата е 3000 евро. Това означава, че за един квадратен метър са нужни около 4 средни заплати. 

Снимка: istockphoto

На трето място се нарежда швейцарската столица Берн. Там квадратният метър в центъра е 10 685 евро, а извън центъра е 7600 евро. Високият стандарт в страната обаче си казва думата и там срудната заплата 6300 евро. Тоест за закупуването на един кв. метър площ в центъра са нужни по-малко от две заплати.

В центъра на Виена квадратният метър е 8600 евро, а извън него цената е 5300 евро. Средната заплата в града е 2700 евро. За закупуването на един кв. метър за нужни 2 средни заплати. 

По-фрапантен е примерът с Рим. Там в центъра кв. метър струва 7300 евро, а извън него- 3400 евро. Средната заплата в града е 1700 евро. Тоест за купуване на кв. метър в центъра са нужни близо 5 средни заплати. 

Снимка: istockphoto

Европейската столица с най-ниска цена на квадратния метър е Минск. В центъра на беларуската столица той струва 1600 евро, а извън него- 1000 евро. Средната заплата в града е 500 евро. 

Втората столица с най-ниска цена на кв. метър е Скопие. В центъра на града той е 1800 евро. Средната заплата е 530 евро, което означава, че за закупуване на един кв. метър са нужни повече от 3 заплати. 

Къде се намира София според цената на жилищата?

В центъра на София квадратният метър струва 2500 евро. Извън центъра, цената средно е 1600 евро. В същото време средната заплата в града е 1130 евро. Тоест са нужни малко над две средни заплати за закупуване на квадратен метър в центъра на града. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии