1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Запознайте се с вашия нов хазяин: Google

Запознайте се с вашия нов хазяин: Google

След години опити, компании като Google, Meta и Disney – не особено известни с дейността си в строителството – вземат нещата в свои ръце

Има един цял нов лъскав проект в Силициевата долина със 7 000 нови жилища, три отделни квартала и повече от 2 500 квадратни метра търговски и обществени площи. Забележителното обаче е, че това ново начинание не е на някоя бляскава строителна компания, а на технологичната Google.

Компании като Google и майката на Facebook, Meta, завладяха цифровото царство преди много време, определяйки основните правила за това как търсим, взаимодействаме и пазаруваме онлайн. Незадоволени с успеха дотук обаче, тези фирми правят огромен скок. Днес те искат да ви бъдат хазяи, казва Business Insider.

В САЩ корпорациите използват своето значително влияние и ресурси, за да изградят модерни фирмени градове - мини-градове, които ще включват всички необходими неща за традиционния живот в кварталите, включително жилища, магазини и обществени пространства. Тези нови проекти няма да имат корпоративни лога на всяка сграда и много от тях ще бъдат достъпни за широката общественост, а не само за служителите.

След години опити, компании като GoogleMeta и Disney – не особено известни с дейността си в строителството – вземат нещата в свои ръце. Техните творения имат скучни имена като Middlefield Park и Willow Village, но успешно могат и да се наричат „Зуктаун“ (от Марк Зукърбърг) или Google Сити.

Но идеята за място, доминирано от една-единствена корпорация, където вашият шеф не само притежава дома ви, но също така управлява вашата църква и училищата за вашите деца и ви продава всичко, от което се нуждаете във фирмения магазин – винаги е била изпълнено с трудности. В миналото, в много фирмени градове корпорациите използваха това, за да запазят своя социален контрол, заплашвайки недоволните работници с изгонване от жилищата на компанията, ако стачкуват. Залозите са безкрайно високи.

Идеята на тези градове не е да осъществят мечтите на фантастите за плаващи домове или квартали, затворени под купол, а по-скоро желание да привлекат и задържат топ служителите и в идеалния случай да ги върнат в офиса с няколко салатени барове, ултрамодерни кафета и типичен американски начин на живот.

Приблизително 15% от тези жилища ще бъдат на цена под пазарната, въпреки че градът не е установил точните прагове на доходите, които ще определят кой може да кандидатства за имот. Mountain View също даде зелена светлина на генералния план за Middlefield Park, друга разработка на Google, която предлага събаряне на съществуващи офисни и индустриални сгради и изграждане на близо 2000 нови жилищни единици, както и повече офиси и търговски площи.

Други известни имена също се включват в действието. Миналата година градският съвет на Менло Парк гласува единодушно в подкрепа на плановете за Уилоу Вилидж, проектът на Facebook с площ от 59 акра, който също е наричан „Зуктаун“. Той обещава повече от 1700 жилища, както и офиси, хотели и магазини, точно до централата на Meta на адрес 1 Hacker Way. Walt Disney World също планира да направи първата копка през следващата година на 1400 достъпни жилищни единици на 80 акра на няколко мили от своя водещ тематичен парк във Флорида, съобщи компанията през пролетта. В близост се намира конкурентната компания Universal

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии