1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

Най-евтините европейски градове за покупка на имот от чужденци. Два са български (СНИМКИ)

Недвижими имоти

Проучването изключи градове в Украйна и Русия от своя списък

 

Все повече американци се отправят за покупка на имот в Европа. Тази тенденция спомогна за покачването на цените на имотите в някои от най-популярните дестинации.

Вземете за пример Португалия, която закрива популярната си програма за златни визи в опит да спре вълната от богати чужденци, които натовариха пазара на недвижими имоти там.

Използвайки данни от Numbeo, уебсайт за сравнение, финтех компанията Money Transfers състави списък на най-евтините европейски градове на база квадратен метър за чужденци, които искат да купят имот. Източна Европа доминира в списъка.

Numbeo осреднява предоставените от потребителите разходи, включително средната цена на квадратен метър за апартаменти в центъра на града. Въпреки че методологията разчита на потребители по целия свят, които въвеждат точно своите разходи, тя е ценен инструмент за сравнение между градовете. Изчисленията са направени за апартамент от 100 кв. м.

Проучването изключи градове в Украйна и Русия от своя списък.

  • Орадя, Румъния

Средна цена за апартамент от 100 кв. м.: 178 070 долара

Орадя, разположен от двете страни на река Крису Репеде, се намира само на няколко километра  от румънската граница. Този град е известен като икономически и културен център и може да се похвали с богатство от архитектура в стил Арт Нуво.

  • Патра, Гърция

Средна цена за апартамент от 100 кв. м.: 174 760 долара

Патра е крайбрежен град с множество исторически обекти, сред които римският Одеон. Древният развлекателен център сега е основното място за Международния фестивал в Патра, празник на музиката, танците и изкуството.

  • Сибиу, Румъния

Средна цена за апартамент от 100 кв. м.: 165 398 долара

Разположен в сърцето на Румъния, Сибиу е град, пълен с история. Той може да се похвали с многобройни музеи, включително прочутия Национален музей на Астра - най-голямото изложбено пространство на открито в Европа.

  • Крайова, Румъния

Средна цена за апартамент от 100 кв. м.: 161 142 долара

Крайова се намира близо до река Жиу и се намира в югозападния регион на Румъния. Една от най-големите забележителности на града е Parcul Romanescu, признат за най-големия градски парк в Румъния.

  • Бургас, България

Средна цена за апартамент от 100 кв.м.: 147 839 долара

Бургас е разположен на брега на Черно море. Градът предлага много природни забележителности като Морската градина, огромен парк с дървета и растения от различни краища на света.

  • Пловдив, България

Средна цена за апартамент от 100 кв. м.: 142 105 долара

Пловдив е вторият по големина град в България. Това е домът на Античния театър на Филипопол, известен като един от най-добре запазените антични театри в света.

Снимка: iStock

  • Мостар, Босна и Херцеговина

Средна цена за апартамент от 100 кв.м.: 138 777 долара

Разположен по поречието на река Неретва, Мостар е една от най-популярните дестинации в Босна и Херцеговина. Малкият град е известен най-вече с джамията „Коски Мехмед паша“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии