1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Два известни европейски града ще станат по-скъпи за посещение

Два известни европейски града ще станат по-скъпи за посещение

Защо се налага това?

Разходите за пътуване, както и разходите за почти всичко, изглежда само се увеличават. Разбира се, все още можете да закупите изгоден полет или да претърсите Airbnb за сделка, но пътуването с ограничен бюджет обикновено отнема време и усилия.

Добавете към това туристическия данък, друг разход за пътниците, който става все по-често срещан. Но докато новината за още една такса, добавена към списъка с ваканционните разходи, може да е разочароваща, всичко е направено с добри намерения.

Париж ще увеличи туристическия данък. В момента посетителите на френската столица плащат между 0,25 евро и 5 евро на вечер, в зависимост от типа им настаняване и района на града, в който са отседнали.

Данъкът се прилага за тези, които отсядат в туристически резиденции, хотели и места за настаняване на открито като палатки и каравани. Предложеното увеличение, което трябва да бъде въведено от 2024 г., може да доведе до увеличение на нощната такса с 200 процента. Например нощувката за двойна стая в петзвезден хотел може да бъде до 11 евро.

Допълнителните пари, генерирани от данъка, очевидно ще бъдат насочени към подобряване на обществения транспорт на града.

Амстердам е другият европейски град, който повишава таксите си за посетители, с увеличение от 12,5 процента в картите от 2024 г. за тези, които остават в града за една нощ или го посещават с круизен кораб.

Средният данък на пътник на нощувка ще се увеличи от 15,25 евро на 21,80 евро, а за круизните пътници от 8 евро на 11 евро.

Подобно на Париж, парите, натрупани от тази такса, ще бъдат насочени обратно към подобряването на града и облекчаване на финансовия натиск върху жителите, които в противен случай може да са увеличили данъците си върху имотите или таксите за паркиране.

Според DutchNews това вече е най-високият туристически данък в рамките на Европейския съюз и четвъртият най-висок в света.

Амстердам и Париж не са единствените дестинации, които въвеждат туристически данък – Венеция, Исландия и Бали наскоро обявиха, че повишават таксите за посетители. Туристическите такси са един от начините популярните туристически дестинации да се борят с проблемите с прекомерния туризъм.

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии