1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Как да намерим по-евтино жилище?

Как да намерим по-евтино жилище?

Ето кога имотите поевтиняват.

Цените на имотите се стабилизират след рекордните нива от миналата година. Жилищата, които престояват на пазара повече от месец дори поевтиняват с между 5 и 10%, твърдят експерти. 

Нова тенденция на пазара на жилищни имоти е отказът на строители да продават "на зелено", за да вземат по-висока цена впоследствие.

Това съвпада и с поведението на част от купувачите, които заради многото случаи на предоговаряне на условията по вече сключени предварителни договори през миналата година изпитват несигурност към имотите в начален етап на строителство, казва пред БНР Димитър Христов – мениджър недвижими имоти. 

"Това, което видяхме миналата година, вследствие на тази инфлация, голяма част от купувачите се преориентираха и решиха да закупуват имоти, които са с довършителни работи и обзаведени.

Това от една страна вдигна средната цена на квадратен метър, но за тях дава едно спокойствие да си спестят този стрес от това колко ще им струва крайната цена на жилищата."

Снимка: iStock

През миналата година в София са реализирани 34 000 сделки. Най-търсени са тухлените жилища, на средни цени от около 2000 евро на кв.м. Панелен апартамент е купуван за около 1500 евро на кв. м.

В края на 2022 година броят на сделките намалява със 17% в сравнение със същия период на миналата година заради инфлацията, свитите доходи и очакването за покачване на лихвите.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии