1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Цените на имотите ще продължат да растат

Квадратният метър в София е поскъпнал с над 20% за година, каза експерт в недвижимите имоти

"Не очаквам да има спад в цените на имотите, напротив очаквам цените да продължат да нарастват поне с процента на инфлацията. Това ще е тенденция за цялата друга година", обяви пред businessnovinite.bg Стоян Гочев от Remax City Mall. 

По думите му има спад в сделките с имоти, особено, ако гледаме данните за последното тримесечие. Нивата на сделките като брой са много по-ниски от тези през 2008 г., когато имаше по-малко имоти и по-високи лихви.

"Когато говорим за купуване на имот, трябва да имаме предвид дефографската структура. В момента тази структура в София сочи, че има повече млади семейства или несемейни хора, които купуват или наемат имот. Моят съвет е да се купува възможно най-малко жилище. Те имат по-висока ликвидност, по-лесно се обзавеждат, по-ниски разходи", коментира Гочев. 

По думите му, когато се продава имот на зелено, цените между малките и големите жилища не е голяма, но на акт 16 има драстична разлика между цена на малък и голям апартамент.

"Покачването на цените в София е около 20-25% на квадратен метър за година. Но има райони в които ръстът е и по-голям", каза още експертът.

"Заради ограниченията в строителството през последните няколко години в столичния квартал "Младост" се образува леко покачване на цените, което много прилича на балон. Но напоследък нещата там се нормализират като даже има леко задържане на цените спрямо другите квартали. "Редута" е квартал, в който цените растат, а покрай него има поскъпване на имотите в "Гео Милев" и "Хаджи Димитър". Високи цени държат кварталите "Кръстова вада" и "Хладилника", където цените са над 2000 евро на кв. метър", каза още Гочев.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии