1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Цените на имотите в Стара Загора бележат ръст от 40%, според експерт

Недвижими имоти
 

Причина за поскъпването е увеличеното търсене

С 40% спрямо миналата година са поскъпнали имотите на територията на Стара Загора. Това съобщи Бисер Орлов, председател на Регионалната структура на Национално сдружение "Недвижими имоти" пред БНР.

"Причина за поскъпването е увеличеното търсене. А причината за по-голямото търсене пък е в несигурното време и в стремежа и желанието на българина да защити парите си", коментира Орлов.

Снимка: iStock

По думите му, най-предпочитани остават така наречените "тристайни апартаменти", включващи хол (всекидневна), спалня и кухня. 

Къде са най-желаните имоти?

Интересен момент, който се наблюдава сега на пазара е, че цената за подобни жилища с централна локация се е изравнила с тази на апартаменти, които се намират в кварталите, с изключение на "Зора"  и "Кольо Ганчев". Като причина специалистът посочва подобрената инфраструктура, в резултат на което за клиента вече е без значение дали имотът му ще се намира в центъра, или в периферията на града. 

Профил на купувачите

"Купуват всякакви хора, но като че най-често профилът на клиент съответства на купувачи на възраст между 30 и 40 години, които имат добро образование. В повечето случаи, освен имота, решаващи за сделката се оказват и прилежащите и общите части, за които потенциалните нови собственици също искат да са в добро, дори отлично състояние",  сподели Орлов. 

Тенденции

Интересна тенденция по отношение на така наречените "градски имоти" е и фактът, че вече се търсят и големи жилища - с над 70-80 квадратни метра застроена площ. Тук, според специалиста, повишеното търсене се обяснява и с пандемията - мерките за ограничаването й са накарали хората да преоценят стойността на пространството. 

С 40%, дори с 50%, спрямо миналата година,  са нараснали цените и на селските имоти в близките около Стара Загора малки населени места. 

Снимка: Асен Емилов

"Освен традиционните локации северно от града - като  Борилово, Казанка, Сулица, Пъстрово и др, сега клиентите купуват и Могила, Калояновец, Християново", посочи Орлов. 

Снимка: Асен Емилов

Според Орлов да се говори за балон на цените на недвижимите имоти не само в Стара Загора, но и в България, не отговаря на истината. Защото пазарът се определя от търсенето. А търсенето в момента се дължи на редица условия – ниски лихви по депозитите, несигурност, висока инфлация и стремеж на клиента да защити от обезценяване парите си.  Избрали сте Репортер по Радио Стара Загора.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии