1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Анализ: Свободните офис площи в София са около 17%

Недвижими имоти
 

Очаква се натиск за повишаване на оферните наемни нива, поради нарастващите разходи за строителство и довършителни работи

През първата половина на 2022 г. предлагането на модерни офис площи в София отбеляза ръст от 2% и общата квадратура достигна 2,603,000 кв.м., показват данни на Colliers за първата половина от годината.

Общата квадратура на проектите в процес на активно изграждане остава на нивата си от края на 2021 г. - 254,400 кв.м. Растящата инфлация и повишените цени на строителните материали водят до забавяне на инвестициите в офис сегмента. Започнатите проекти се довършват, а стартирането на нови се задържа.

Снимка: iStock
Колко свободни офис площи има в България?

Средното ниво на свободни офис площи в София остава непроменено от началото на 2021 г. в рамките на 16-17%. Продължава да се наблюдава по-висока концентрация на незаети площи клас А в сградите по протежението на бул. „Цариградско шосе“.

Търсене

Нивата на търсене продължават да растат и през първите шест месеца на годината – тенденция, започнала през третото тримесечие на 2021 г. Брутно наетите площи, т.е. всички трансакции са 90,470 кв.м. - 29% повече от първото полугодие на 2021 г.

Нетните наети площи възлизат на 45,910 кв.м. Възстановяването на нивата на този индикатор до тези отпреди пандемията продължава, макар и с по-бавно темпо спрямо ръста на брутно усвоените площи. 38% от всички регистрирани сделки се дължат на релокации, 34% на подновявания на договори, 14% - на експанзия на вече присъстващи в България фирми, 10% - на наемане на площи на етап „в строеж“ и 4% са договорени от нови за пазара компании.

Основните сектори, двигатели на търсенето, са: ИТ и аутсорсинг (44%), професионални услуги (29%), фармация (13%), търговия (5%), финансови услуги (4%), медия (3%).

Предлагане

Средните офертни наемни нива се задържат, а именно за офиси клас А - 14 евро на кв.м. - идеален център, 12.5 евро на кв.м. - широк център и 12 евро на кв.м. - периферни зони.

През първото полугодие на 2022 г. разликата между офертна и договорна цена намалява, особено при офис сградите в района на кв. „Хладилника“ и зона Център.

Наблюдава се разграничение и между офертна цена на съществуващи офиси клас А и такива в строеж, като тя нараства в полза на вторите. Регистрира се ръст от 10 - 15% на таксите за поддръжка, като резултат от по-високите цени на електроенергията и допълнителните мерки за безопасност, въведени във връзка с пандемията от COVID-19.

Налагащият се хибриден модел на работа и динамичните нужди от пространство на наемателите са причина все повече наемодатели да инвестират в изграждането на коуъркинг пространства в сградите, които управляват. Реализацията им се случва самостоятелно или чрез привличане на външен оператор. Наемателите, които подновят договорите си за повече от 5 години, ще получат и по-големи отстъпки в крайната цена.

Прогнози

В краткосрочен план се очаква допълнителен натиск за повишаване на оферните наемни нива, поради нарастващите разходи за строителство и довършителни работи.

Устойчивостта и високите екологични стандарти на сградата се превръщат в ключова тема при търсенето на офиси от корпоративните компании. Приоритизирането на здравословна работна среда вече е част от глобалната политика на компаниите, но действа и като мотивационен фактор за служителите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии