1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Заради търговците на дребно: Усвоените индустриални площи скачат със 46%

Недвижими имоти
 

Незначителното му увеличение в комбинация с устойчивото търсене, довежда до спад от 2% в свободните площи

Ръст от 46% на нетните усвоени логистични и индустриални площи в страната през първите шест месеца на годината спрямо същия период на 2021 г., с което общата им квадратура достига 34,690 кв.м., отчита последният доклад на Colliers.

Търсене

Търсенето е инициирано от търговци на едро и дребно (69%), следвано от логистични оператори (23%), професионални услуги (3%), фармация (3%) и производство (1%). От допълнително проучване сред логистичните оператори, които са едни от най-активните участници на пазара, се разбира, че техните най-важни приоритети са повишаване на удовлетвореността на клиентите, оптимизиране на разходите и подобряване/актуализиране на технологиите.

Снимка: iStock
Основни предизивкателства

Основните предизвикателства, които посочват, са недостиг на персонал, нарушения във веригите на доставка и непредсказуеми скокове в търсенето.

Предлагане

Предлагането на модерни индустриални и логистични площи регистрира ръст и достигна 1,324,000 кв.м. Незначителното му увеличение в комбинация с устойчивото търсене, доведе до спад от 2% в свободните площи – 6% от общия обем.

В cтpoeж в cтoлицaтa са над 189,750 ĸв.м. В повечето cлyчaи това са paзшиpeния нa вече присъстващи на българския пазар компании.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos
Наеми 

Нaeмнитe нивa остават без промяна, като разликата между офертна и крайна наемна цена започна да се стопява. Средните офертни наемни нива за клас А складови площи, с добра локация и изградена инфраструктура, са между 4.7 - 5.2 евро на кв.м. за месец. Клас В остават при средни стойности от 2.7 евро на кв.м. за месец. В следващите месеци се очаква те да се повишат при новозавършени проекти.

Прогноза

Значителните промени и сътресенията в потребителското поведение, производството на стоки и веригите на доставки в глобален мащаб, предизвикани от пандемията и войната в Украйна, ще продължат да предизвикват засилен инвестиционен интерес към сегмента на логистичните и индустриалните имоти, както в регионален план, така и в България.

Преместване на бизнес операции и производство по-близо до централното седалище на фирмата от Азия към Европа, т.нар. „nearshoring“ ще се наблюдава все повече. Като част от тази тенденция, България, със своето геостратегическо положение и данъчна политика, има шансове да привлече повече инвестиции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии