1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

проф. Миглена Темелкова: Нашето висше училище не изнася мозъци в чужбина

проф. Миглена Темелкова: Нашето висше училище не изнася мозъци в чужбина

Тя е най-младата жена ректор в България и е посветила себе си на образованието и науката

Връзката между бизнеса и образованието е все по-осезаема. Партньорството се развива интензивно и компаниите стават по-активни в привличането на млади кадри.

Това казва проф. Миглена Темелкова. Тя е първата жена ректор в историята на Висшето училище по телекомуникации и пощи и най-младата жена ректор сред колегите си в България.

Тя обича да учи, да изследва проблеми в науката, а през далечната 1999 г. е провокирана от идеята, че българското висше образование се нуждае от кадри, които имат отношение към знанието и се стремят към промяна на заложените стереотипи в системата.

Така започва нейният път, в който гради изключително успешна академична кариера. Казва, че науката увлича неусетно и се превръща в призвание. Годината е 2019-та, когато е избрана за ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, а встъпването й в длъжност върви с огромната отговорност, която ще носи тепърва.

Снимка: Евгений Милов

За по-малко от четири години тя и целият й екип успяват да наложат името на училището и да го превърнат в иновативно и различно на образователния пазар. Проф. Темелкова споделя, че висшето училище залага на специалности, които дават най-вече практически умения и компетенции и които ще бъдат все по-търсени в бъдеще.

Голям успех за нея и екипът й е привличането на преподаватели от сферата на бизнеса, които споделят опита си и по този начин подготвят студентите за пазара на труда.

„Висококвалифицираните кадри са дефицит у нас, но статистиката показва, че завършващите Висшето училище по телекомуникации и пощи се реализират предимно в България – не изнасяме кадри в чужбина“, казва проф. Темелкова.

Снимка: Евгений Милов

Работата й във висшето училище е интензивна и това, за което съжалява най-много е, че административните й ангажименти я лишават от удоволствието да преподава на студентите, към които е изключително привързана.

Общуването й липсва най-много, но въпреки че е ректор, тя не е преустановила комуникация с тях. Това е преимуществото на малкото висше училище – независимо какъв проблем има студент, той винаги може да й изпрати имейл или да почука на вратата на кабинета й. И тя няма да отпрати никого, ще отговори лично на всяко съобщение, защото общността в училище е едно голямо семейство.

Снимка: Евгений Милов

Проф. Миглена Темелкова е и специален гост в дигиталната поредица "Жените на България", в която можете да проследите историите на успешните и вдъхновяващи дами, които променят. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии