Започва съдебната битка кой ще наследи Рупърт Мърдок

Делото ще изправи 93-годишния Мърдок срещу три от най-големите му деца

 

Започва съдебна битка за определяне на бъдещето на медийната империя на Рупърт Мърдок и семейния тръст от 17,72 млрд. долара.

Делото ще изправи 93-годишния Мърдок срещу три от най-големите му деца за това кой ще спечели най-много акции с право на глас и властта да контролира News Corp и Fox News, когато милиардерът умре.

Снимка: Getty Images

Мърдок е искал да промени семейния тръст, създаден през 1999 г., така че синът Лаклан да може да поеме контрола без "намеса" от своите братя и сестри Пруденс (66), Елизабет (56) и Джеймс (51), казва BBC.

Известното семейство беше един от вдъхновителите зад изключително популярния телевизионен сериал Succession, нещо, което семейство Мърдок винаги са отказвали да коментират.

Снимка: Getty Images

Мърдок, който е бил женен пет пъти, също има две по-малки деца, Грейс (22) и Клои (21), които нямат никакви права на глас според тръстовото споразумение.

 

„От това, което знаем, този план по същество се стреми да постави Пруденс, Джеймс и Елизабет в същото положение като двете по-малки дъщери на Мърдок“, каза Уолтър Марш, австралийски журналист и автор на биографията "Младият Рупърт: Създаването на империята Мърдок".

Той добави, че „цялото право на глас“ може да бъде предадено на Лаклан (53).

От 60-те години на миналия век Мърдок изгради своята медийна империя в обхващащ целия свят медиен гигант с голямо политическо и обществено влияние.

Снимка: Getty Images

Двете му компании са News Corporation, която притежава вестници, включително Times и Sun във Великобритания и Wall Street Journal в САЩ, както и Fox News.

Снимка: Getty Images

Мърдок подготвя двамата си сина да тръгнат по стъпките му още от тийнейджъри, каза журналистът Андрю Нийл в документалния филм на BBC от 2020 г. Възходът на династията Мърдок.

„Семейството винаги е било много важно за Рупърт Мърдок, особено от гледна точка на формирането на династия“, каза бившият редактор на Sunday Times.

Според експерти Лаклан ще изкупи дела на своите братя и сестри, както Рупърт Мърдок изкупува дела на своите преди много години.

През 1999 г. семейният тръст Мърдок, който притежава медийните компании, трябваше до голяма степен да уреди плановете за наследяване. Това доведе до това Мърдок да даде на най-големите си деца различни работни места в своите компании.

Семейството притежава общо осем гласа, които може да използва, за да има думата в борда на News Corp и Fox News.

В момента Мърдок контролира четири от тези гласове, като най-големите му деца отговарят за по един.

Споразумението за доверително управление гласи, че след като Мърдок умре, гласовете му ще бъдат предадени по равно на четирите му най-големи деца. Твърди се обаче, че различията в мненията и политическите възгледи водят до семейни разриви.

Медийният магнат се оттегли като председател на Fox и News Corp в полза на Лаклан, който споделя същите десни възгледи като баща си.

Съобщава се, че това е довело до обединяването на Джеймс, Елизабет и Пруденс в „отвръщане на удара“.

Снимка: БГНЕС

Този тип семейни битки често завършват със споразумения. Делото може да се проточи и ако завърши с решение, което едната страна реши да обжалва.

Пруденс е най-голямото дете на Мърдок от брака му с първата му съпруга Патриша Букър.

Елизабет, Лаклан и Джеймс са от втората му съпруга Анна Ман, за която е женен от 1967 до 1999 г.

Майката на Грейс и Клои е Уенди Денг, която е омъжена за милиардера от 1999 до 2013 г.

Четвъртият брак на Мърдок е с модела Джери Хол през 2016 г., като двойката се разведе през 2022 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст