1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Рупърт Мърдок се оттегля от поста председател на Fox и News Corp.

Свят

Австралийският медиен магнат започва работа в бранша преди близо 70 години

Рупърт Мърдок се оттегля от поста си на председател на управителния съвет на Fox Corp.и News Corp., съобщиха компаниите, цитирани от CNBC. Този ход ще бъде обявен официално през ноември.

Мърдок, на 92 години, ще бъде назначен за почетен председател на всяка от компаниите. Лахлан Мърдок, един от синовете му, ще стане едноличен председател на News Corp. и ще продължи да бъде изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Fox Corp.

"Нашите компании са в добро здраве, както и аз", заяви възрастният Мърдок в съобщение до служителите. "Имаме всички основания да бъдем оптимисти за следващите години - аз със сигурност съм и планирам да бъда тук, за да участвам в тях. Но битката за свободата на словото и в крайна сметка за свободата на мисълта никога не е била по-ожесточена."

Мърдок се оттегля от управителните съвети след бурна година в телевизионната мрежа Fox, скоро след като компанията се съгласи да плати 787,5 млн. долара по делото за клевета на Dominion Voting Systems заради неверни твърдения, че машините на компанията са повлияли на изборите през 2020 г. между президента Джо Байдън и Доналд Тръмп.

Продължаващата роля на Мърдок зад кулисите на Fox News беше подчертана в месеците, предхождащи уреждането на спора с Dominion. В показанията си по делото Мърдок заяви, че някои от водещите на мрежата са папагалствали неверни твърдения в месеците след изборите.

До сключването на споразумението Dominion призоваваше Мърдок, сина му и други ръководители на Fox да дадат показания, ако се стигне до съдебен процес. По онова време Fox се противопоставяше на това възрастният Мърдок, както и други висши ръководители на Fox, да се явят лично, позовавайки се на неговата възраст. Съдията от Делауеър отхвърли този аргумент и заяви, че Fox не би могла да се аргументира със затруднения предвид ангажимента на Мърдок, който по-късно беше отменен, и публично обсъжданите му планове за пътуване.

Напускането на Мърдок идва и една година преди предстоящите президентски избори в САЩ. News Corp. притежава вестниците The Wall Street Journal и New York Post, наред с други издания, докато Fox е компанията майка на дясноориентираните телевизионни мрежи Fox News и Fox Business.

Австралийският медиен магнат започва работа в бранша преди близо 70 години, през 1954 г., след като поема контрола върху така наречената News Ltd., която притежава вестник № 2 в Аделаида, Австралия. Баща му е бил военен кореспондент и собственик на регионален вестник.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии