„Казаха ни, че сме луди да продаваме коли онлайн“ (ВИДЕО)

„Казаха ни, че сме луди да продаваме коли онлайн“ (ВИДЕО)

Инoвaтивнaтa плaтфopмa Cаzаm на Ивайло Петков и Асен Асенов продава употребявани автомобили онлайн (ЧАСТ 1)

 

Някой ден ще можем да си купуваме коли онлайн, като си купуваме нови обувки. Представяте ли си как просто си стоите на дивана и с няколко клика след 3 дни пред вратата ви се появява новата ви кола. Ще ви изненадаме, но това вече е възможно.

Снимка: Евгений Милов

Инoвaтивнaтa плaтфopмa Cаzаm e нa път дa пpeвъpнe пoĸyпĸaтa нa aвтoмoбил "втopa pъĸa" в изцялo oнлaйн изживявaнe. Oт ĸoмпaниятa виждaт възмoжнocт чpeз тoзи мoдeл дa peшaт пpoблeмитe нa бългapcĸия ĸyпyвaч нa yпoтpeбявaни aвтoмoбили.

Ако трябва да бъдем честни си отдъхваме, че няма нужда да се подготвяме да избягаме с бърза крачка от поредния „чичко“ на входа на автокъщата, който се опитва да ни убеди, че оранжевата кола, която ни пробутва, всъщност е червена, а последният ѝ притежател е възрастна дама от Франция, която е ходила с нея само до магазина. Всеки купувач заслужава реална информация за състоянието на покупката си.

Снимка: Евгений Милов

Ще попитате кое точно е иновативното и кое прави тази компания game changer? Да, те продават коли… почти на 100% онлайн, въпреки сложния пазар на употребявани автомобили, който през последните години натрупа не много добра слава и се характеризира със спорни практики, но не само това…

Колите на Cazam

„Пазарът на употребявани автомобили е един от последните пазари, които все още не са минали онлайн“, казва един от двамата основатели на стартъпа Ивайло Петков.

Снимка: Евгений Милов

Освен че го правят онлайн Cazam се съсредоточават не просто в това да предлагат иновативен начин на продажба, а и извършват стотици тестове на автомобила, защото… признайте си докато оглеждате сами колата винаги можете да изпуснете някоя драскотина.

Като всяка онлайн покупка има възможност aвтoмoбилът дa бъдe въpнaт в 14-днeвeн cpoĸ. Всеки идва направо пред вратата ви с фaбpичнa или yдължeнa гapaнция, пpoвepeн е пpeз cиcтeмaтa DЕКRА, имa пpoвepeнa иcтopия и дoĸaзaн пpoизxoд с вaлидни ГTΠ, Kacĸo и ГO зacтpaxoвĸи. Имайте предвид, че България е една от малкото държави, която все пак изисква за нотариалното прехвърляне да присъствате физически.

 

„Не ви ли казаха вие сте луди, българите няма да си купуват коли онлайн“, попитахме основателите на компанията Ивайло Петков и Асен Асенов.

Снимка: Евгений Милов

„Казаха ни, и още как. Добре, че сме го чували и при други проекти, които сме започвали, така че не сме притеснени“, казва Асен Асенов.

За първите 3 седмици успяват да продадат над 10 автомобила, което се оказва изненада и за двамата, на база някои недоверчиви коментари, които срещат в социалните мрежи.

По техни думи сделките минават почти изцяло онлайн и рядко хората искат да видят колата на живо предварително, а очакванията са този тип купувачи да станат още по-малко с времето и спечелването на доверието.

Какви коли успяхте да продадете за първите 3 седмици?

„Фокусирани сме в среден клас автомобили, след първи флийт (ползвани от един собственик). Някои от тях са от бизнес клиенти, които са купили чисто нови коли и са ги ползвани между 3 и 6 години, когато се появяват на вторичния пазар. Това са автомобилите, които искаме да предлагаме и предлагаме в момента“, казва Петков.

Снимка: Евгений Милов

„Това, което забелязваме е че големите производители започват на техните сайтове да правят виртуални шоуруми, така че това е нещо, което се пренася и към новите коли. Разбира се, нашата услуга има много по-голяма стойност за употребявани автомобили, понеже за един нов автомобил е ясно, че няма недостатъци, а при употребяваните наистина требва да си много добре информиран и да знаеш всичко за състоянието на автомобила, който купуваш“, добавя Асенов.

Компанията създава специално студио с 360° изглед и фокус върху всяка една драскотина още преди покупката.

Снимка: Евгений Милов
Мога ли да продам колата си на Cazam?

Да. Петков ни разказва, че всъщност и сега потребителите опитват да продават сами коли онлайн. Правиш сам снимки и публикация, качваш ги в платформа за продажба.

„Това е процес, който носи напрежение на продавачите, те не са професионалисти в това. Няма да направят най-добрите снимки и не могат да подготвят автомобила в състояние да бъде пуснат за продажба. Нашето желание е да помогнем процесът да стане лесен. Лесно е да предоставят информация на автомобила, да го оценим, да го подготвим и да го върнем на пазара“, казва Петков.

Във видеото ще разберете още подробности как да купите или продадете кола онлайн? 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст