Как една българска хигиенистка се превърна в успешен предприемач в Лондон?

Как една българска хигиенистка се превърна в успешен предприемач в Лондон?

Разказваме ви за пътя от "нулата" към върха на Антоанета от Карлово

 

Преди 24 години Антоанета Цочева заминава за Лондон, водена от желанието за по-добър живот, по подобие на много други българи, които отиват да изкарат пари за семействата си в България. Качва се на самолета и съвсем случайно среща наши сънародници, които ѝ дават квартира в мегаполиса, а само след няколко дни започва работа като хигиенистка в домовете на лондончани. Намира си и работа в един ирландски пъб срещу скромните 3,50 паунда на час.

Антоанета буквално започва от нулата.

В България Антоанета работи като технолог на колбаси и по-точно първата тогава сушеница. Обрат в живота ѝ и тежък развод я карат да се замисли дали България все още е нейното място за живот.

„Беше трудно. Исках да се върна в Германия, защото съм била там преди да родя дъщеря си Даяна. Казаха ми, че в онзи момент е неподходящо за Германия и се обадих в Англия“, разказва Антоанета.

За този момент тя казва, че е един от най-тежките в живота ѝ, защото оставя дъщеря си сама в България и тръгва да търси собственото си щастие.

Заминава на 27 години без точна представа дори къде ще отседне.

„Първите седмици в Лондон наистина бяха много тежки. Плащаха ми 3,50 паунда на час, във време, когато минималното заплащане на час беше 4,50 паунда, но когато си турист и си очакваш бизнес визата и приемаш абсолютно всичко“, казва тя.

За 6 месеца сменя над 6 квартири, обикаля и над 20 банки, за да си отвори банкова сметка, за могат да ѝ плащат по банков път.

След всички премеждия Антоанета решава да създаде своя фирма за почистване, но трудностите за нея не приключват.

„Бях спестила 3000 паунда и ги вложих в реклама във вестника. Нямах никакви обаждания и ей така 3000 паунда изгоряха“, си спомня тя.

Въпреки всички тази спънка не я отказва и започва с правенето на брошури, принтирани от приятелка в България, които започва да носи от врата на врата. В началото дори си слага бейзболна шапка, за да не я познаят.

Когато бизнесът потръгва малко по малко тя решава, че е време да вземе дъщеря си при себе си, която в началото категорично отказва да замине за Англия и не спира да пише тъжни писма на майка си. Чак, когато става на 13 сама предлага на майка си да дойде при нея. До онзи момент двете са разделени цели 7 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През това време на Антоанета ѝ попада книга, която обяснява вредата от почистващите препарати върху хигиенистите и тя категорично решава да предприеме мерки и да спести вредата върху служители си. 

Тя издава книга с историята си, която и до днес вдъхновява десетки емигранти, стъпили на Острова да търсят своя късмет.

Бизнес Видео Подкаст