1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как един "ръждив" хотел направи Женския пазар хит сред гостите на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Как един "ръждив" хотел направи Женския пазар хит сред гостите на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Представяме ви Лидия Буранова от DOT Sofia, която кара гостите да се чувстват у дома

 

Да спиш под изрязаните точки в капандурите е част от изживяването, за което ще ви разкаже Лидия Буранова, която управлява апарт хотела на иновативното пространство DOT Sofia. Начинът, по който светлината, проникваща през всяка пролука, пада върху лицата на гостите е запомняща се, а нашият гид в историята днес подозира, че точната и прецизна игра със сенките в точните часове е донесла и наградата на DOT Sofia за архитектура още в първата година от създаването си.

Снимка: Евгений Милов

Смелата концепция за DOT Sofia принадлежи на д-р Панчо Георгиев, който е роден в България, но е израснал и получил образованието си в Швейцария. Зад идеята му застават архитектите от "I/O" Вяра Желязкова и Георги Кътов, които създават цяла визуална среда, включваща три постранства в една сграда: апарт хотел, ресторат и арт колекция (галерия "Сариева"), а мястото обира няколко награди за архитектура много бързо след завършването си.

Снимка: Евген

След като ви разказахме за галерията и ресторанта, днес Лидия ни допуска в уюта на десетте дизайнерски апартамента и мансардния пентхаус и хотелската част, а ние смело я следваме в следващата ни вълнуваща история.

Снимка: Евгений Милов

„DOT (точка) Sofia не случайно носи това име. Точката е избрана като събирателно място за общности, за естетиката на архитектурата, на дизайна, за вкуса на хубавата вкусна храна и съвременното българско изкуство, които са неделима част от DOT Sofia”, ни разказва Лидия за цялостната идея на мястото.

Снимка: Евгений Милов

По нейни думи, посетителите тук търсят преживяване, малко повече от базовото, нещо с придадена стойност, нещо, което ги кара да се усмихнат, нещо различно, нещо, което да ги кара да се чувстват като част от нещо.

Снимка: Евгений Милов

„За нас е много важно гостите ни да почувстват това пространство като дом. Да влязат вътре и да се почувстват като във вкъщи. Да усетят уюта, да усетят обичта, с която е създаден като пространство, като място за отдих и да измият от себе си стреса и да сложат усмивките си, затова в сградата има малки закачки, които ни помагат да загърбим това ежедневие, да влезем в един по-цветен свят“, добавя тя.

Снимка: Евгений Милов

Усещането за мястото съответства на целия квартал, носещ мултикултурния дух на стария център на София.

„Можете да срещнете хора от всякакви етноси, да чуете всякакви езици, от Женския пазар да усетите всякакви аромати. И точно тази цветност и колоритност търсят, хората, които идват тук“, казва Лидия.

Снимка: Евгений Милов

Когато работиш дълго време на едно място, започваш да не забелязваш нито малките елементи, нито голямата картинка на ежедневието. Не и при Лидия! Не и тук! Тя не спира да открива нови кътчета, изненадващи сенки, игра на светлини, изкуството също се променя, променя и средата.

Снимка: Евгений Милов

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии