Фалитът на "Евроинс Румъния" може да струва малко над 100 млн. евро (ОБНОВЕНА)

Фалитът на "Евроинс Румъния" може да струва малко над 100 млн. евро (ОБНОВЕНА)

С отнет лиценз е румънското поздразделение на българската застрахователна група

Фалитът на "Евроинс Румъния" (Euroins) може да струва до 500 млн. леи (100 млн. евро). Това показват данните на съдебния ликвидатор - компанията CITR, която през последните три месеца е идентифицирала приблизително 60 000 потенциални кредитори в регистрите на "Евроинс Румъния", съобщава Диджи24, цитирани от БТА. 

Вижте гледната точка по случая на Еврохолд България: 

Според публикацията на румънската медия до момента са приети искове в размер на 600 милиона леи, но има и потенциални искове за 4,47 милиарда леи. Досега CITR е анализирала 1100 дългови извлечения, като е проучила над 350 000 документа. Ликвидаторът е изпратил за анализ договора, сключен със Застрахователното дружество ЕИГ Ре (EIG Re), чрез който са прехвърлени активи и парични средства от дружеството. 

Според ликвидатора кредиторите на "Евроинс Румъния"са Застрахователният гаранционен фонд (FGA) с 2,14 млрд. леи, други застраховани с 1,52 млрд. леи, застрахователи и презастрахователи с 0,61 млрд. леи, банки с 0,59 млрд. леи и BAAR с 0,16 млрд. леи.

Към момента на откриването на производството по несъстоятелност на 9 юни тази година са били в сила над 2 милиона полици на "Евроинс Румъния" за гражданска отговорност. Към настоящия момент 1,6 милиона все още са валидни. 

Съгласно последните законодателни промени застрахователните полици, издадени от "Евроинс Румъния" ще бъдат валидни до 8 декември 2023 г. Пети февруари 2024 г. е последният ден на валидност на гаранционните застраховки.

Органът за финансов надзор оттегли разрешителното за функциониране на компанията "Евроинс Румъния" на 17 март 2023 г., а фалитът беше обявен от Букурещкия съд на 9 юни. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст