1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

До месец започва строежът на български завод за бронирани автомобили

Корпоративни истории

Ето къде ще се намира той

До месец започва строежът на българския завод за бронирани автомобили от International Armored Group (IAG). Компанията ще построи у нас най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света. Първата копка на новия завод по стандартите на НАТО ще бъде през март в Промишлена зона – Бургас.

За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция 20 млн. лв. от страна на IAG, a община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв.м, като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

Български специалисти ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

Очаква се завършването на фабриката да създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България, съобщават от компанията. 

В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди.

Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи - носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на компанията в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии